
Chrupiące gofry z musem jagodowym, śmietaną i truskawkami
Obiecałam przepis na chrupiące gofry i oto jest.
Składniki
- 2 jajka
- ok. pół szklanki mleka
- ok. pół szklanki wody gazowanej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- mus jagodowy (u mnie niskosłodzony )
- truskawki
- bita śmietana
Do miseczki wbijamy białka z jajek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysto. Dodajemy masło i ucieramy.
Przesiewamy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia.
Do utartych żółtek powoli dolewamy mleko i wodę. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Delikatnie łączymy z ubitą pianą. Ciasto na gofry wlewamy chochelką do nagrzanej gofrownicy i pieczemy na złoto ok 10-15 minut.
Please follow and like us:
Alee smacznie wyglądają 🙂 i napewno tak samo smakowaly :)) Narobiłaś mi mega ochoty na gofry 🙂
Zapraszam 🙂 Gofry smakują ze wszystkimi owocami a nawet same 🙂
Dawno nie jadłam gofrów! Zatęskniłam za ich smakiem. I jeszcze te owoce ❤
Agnieszko gofry są proste w przygotowaniu, wiem,ze lubisz pichcić więc…
gofry z takimi dodatkami muszą być przepyszne 🙂
Racja,były wyjątkowo dobre.Ja nie lubię zbyt słodkich dlatego mus niskosłodzony w połączeniu ze słodką śmietaną bardzo mi przypasowały ,
Mniam!
w przepisie nie ma mąki? czy ja mam coś na oczach? 🙂
gofry wyglądają super
Dziękuje za zwrócenie uwagi. Faktycznie zniknęła maka z przepisu..Już poprawione
pychotka! mniam! 🙂
Gofry mają dla mnie smak lata – nad morzem czy też nie, trzeba zjeść gofra koniecznie z sezonowymi owocami i bitą śmietaną 😉