
Chrupiące racuchy z jabłkami, smażone na oleju kokosowym
Zapraszam na chrupiące, pachnące kokosem i jabłkami, złociste racuchy.
Składniki
- 3 mniejsze jabłka
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 250 g mąki
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- olej kokosowy
- cukier puder dekoracji
Jajka ubijamy z cukrem. Nie przerywając ubijania dodajemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia oraz cukier waniliowy. Pomalutku wlewamy mleko.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Jabłka ścieramy na tarce lub kroimy w małą kostkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Smażymy placuszki na złoto.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Olej kokosowy jest termostabilny, dlatego znakomicie nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach. W temperaturze poniżej 23-25°C struktura oleju przypomina biały tłuszcz. Pod wpływem ciepła przekształca się w przezroczysty aromatyczny olej, pachnący kokosem. Olej nadaje potrawom orientalny smak. Olej kokosowy znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni. Dzięki właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym doskonale sprawdza się w produktach kosmetycznych. Olej kokosowy jest sprzymierzeńcem w odchudzaniu. To jedyny tłuszcz, który nie odkłada się w organizmie, lecz jest wykorzystywany do produkcji energii i spalania kalorii.
Zainteresowanych zakupem oleju odsyłam na stronę https://www.body4you.pl/ Body4You to sklep internetowy i stacjonarny dla sportowców, osób aktywnych i odchudzających się. W swojej ofercie posiada bardzo bogaty wybór między innymi suplementów odchudzających, odżywek dla sportowców jak i zdrową żywność.
Pychotka. tylko ja bym sobie zamieniła puder na cynamon, bo uwielbiam z jabłkiem
Też smacznie 🙂
ale smakowite:)
Dziękuję 🙂
Uwielbiam racuszki z jabłkami 🙂 zdarza mi się je robić 🙂
Ja również je lubię 🙂
Mama w dzieciństwie często robiła 😉 Dawno nie jadłam, koniecznie muszę zrobić 😉
Racuchy to smak dzieciństwa 🙂
Akurat za racuchami z jabłkami nie przepadam 😉