
Ciasto drożdżowe z truskawkami-bez wyrabiania
Ciąg dalszy truskawkowych szaleństw.Tym razem pyszne i proste ciasto drożdżowe z truskawkami.
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- pół kostki masła
- szklana mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie drożdży instant lub pół kostki świeżych
- pół kg truskawek
- 2 łyżki tartej bułki
- 2 jajka
Wykonanie
Mleko wlewamy do rondelka.Dodajemy masło i ogrzewamy do rozpuszczenia się masła.Studzimy.Do przesianej maki dodajemy mleko z masłem.Dosypujemy drożdże i cukier.Dodajemy dwa całe jajka.Jeśli używany świeżych drożdży robimy wcześniej rozczyn z łyżką mąki,mlekiem i łyżką cukru.Całość zagniatamy do uzyskania elastycznego ciasta.Dzielimy porcje na dwie części.Jedną wykładamy dno natłuszczonej tortownicy.Posypujemy tartą bułką i układamy truskawki.Całość przykrywamy rozwałkowaną druga częścią.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 45 minut.Zimne posypujemy cukrem pudrem.Smacznego.
Lubię jadać przy ładnie zastawionym stole.Odpowiednio dobrane kwiaty,świece i porcelana obiadowa stworzą niepowtarzalną atmosferę w naszym domu.
Pokaże Wam moje ostatnie kompozycje.Jak widać nie potrzeba specjalnych zdolności aby naszym posiłkom nadać odpowiedniej oprawy.
Do jej wykonania użyłam patery,kwiatów i kilku podgrzewaczy.
Na podłużnym talerzu ułożyłam liście,świece i kwiaty.
wygląda przepysznie
Dziekuję
ale, bym jadła!!! 🙂
Zapraszam 🙂
Ja jutro też robię drożdżowe z truskawkami, bardzo lubię to połączenie 🙂 Pycha
wygląda przepysznie
Wygląda pysznie 🙂 ale czy to ciasto nie musi rosnąć tylko tak od razu ze stolnicy kładziemy na blache i pieczemy?
Nie trzeba czekać,Rośnie podczas pieczenia 🙂
Dzięki 😉
Na pewno spróbuję 🙂
Smaczna propozycja ciasta 🙂
Dekoracje śliczne 🙂