
Ciasto jabłkowo-śmietanowa Finezja
Ciasto wyglądem przypomina sławne ciasto siostry Anastazji -Kilimandżaro. Moja wersja odrobinę się różni. Zamiast kremu budyniowego, ciasto przełożyłam bitą śmietaną.
Składniki:
- 6 jajek
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki maki ziemniaczanej,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżka zimnej wody.
Masa jabłkowa:
- 1 kg startych jabłek,
- 1 galaretka (u mnie pomarańczowa)
- 1 łyżka masła.
Masa śmietanowa
- 450 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 1/2 szklanki cukru
Polewa czekoladowa
- 200 g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki kakao
Białka ubić z cukrem, dodając kolejno żółtka. Zmniejszyć obroty miksera i ubijać masę jajeczną dodając olej i wodę. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy o wym. 25x36cm.
Piec około 35 min w temp. 180 C. Po przestudzeniu przekroić na dwie równe części.
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Przesmażyć wraz z masłem przez około 8 minut. Dodać sproszkowane galaretki, wymieszać i dusić jeszcze minutkę. Lekko przestudzić. Wylać na dolny pierwszy ciasta i schłodzić. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance gorącej wody. Śmietanę z dodatkiem cukru ubić na sztywno,dodać przestudzoną żelatynę i po wymieszaniu wylewać na masę jabłkową. Przykryć druga częścią ciasta. Składniki polewy podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Wierzch ciasta posmarować polewą czekoladową i wstawić na 2 godz do lodówki.
DOBRA RADA
Gdy składniki polewy się rozdzielą, dodać łyżeczkę wody i ponownie wymieszać !
Wygląda obłędnie! Musi świetnie smakować 🙂
Jest pyszne, polecam
Wygląda przepysznie 🙂