
Ciasto lekkie jak łabędzi puch
Gdy po raz pierwszy upiekłam ciasto Łabędzi Puch rodzina i goście byli zachwyceni jego smakiem. Ja nie przepadam za słodkimi wypiekami i dla mnie było ona odrobinę za mdłe i za bardzo kokosowe. Wystarczyło zastąpić likier kokosowy ponczem cytrynowym, a ciasto zyskało orzeźwiający smak. Zamiast grubej warstwy posypki kokosowej użyłam 2 łyżki podprażonych wiórek i gotową posypkę dekoracyjną o smaku ananasowym.
Składniki na biszkopt
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru
- ¼ szklanki maki ziemniaczanej
- ¾ szklanki maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąki przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Gdy masa stanie się lśniąca, dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając. Dodajemy po łyżce mąki i mieszamy już ręcznie, delikatnie łyżką, do połączenia się składników. Formę o wymiarach 22×33 cm wykładamy papierem i wlewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w temp. 170 stopni przez 30-35 min. Upieczony i przestudzony przekrawamy na dwa blaty.
Masa:
- 2 suche bułki- kajzerki
- ½ szklanki cukru
- 1 kostka masła
- 3 szklanki mleka
- 2 lyżeczki cukru waniliowego
- 100 g wiórków kokosowych
Dodatkowo
słoiczek kwaskowatego dżemu- u mnie Dżem z czarnego bzu, cytryna, 1 łyżeczka cukru, 1/4 szklanki wody, 2 łyżki podprażonych wiórków kokosowych, posypka dekoracyjna o smaku ananasowym
Bułki namaczamy w dwóch szklankach mleka. Gdy zmiękną rozdrobnimy je na papkę i dodajemy wiórki kokosowe. Pozostałe mleko gotujemy z dodatkiem z cukru i wanilii. Zmniejszamy ogień i dodajemy masę kokosowa. Gotujemy całość ok 2 minut-do zgęstnienia. Masło ucieramy na puszysto, dodajemy porcjami wystudzoną masę kokosową i ucieramy na gładko. Za połowy cytryny wyciskamy sok, dodajemy wodę i cukier. Połową ponczu nasączmy spód biszkoptu i nakładamy równomiernie dżem. Następną warstwę stanowi 2/3 masy kokosowej. Przykrywamy drugim plackiem który teraz nasączmy (gdybyśmy zrobili to wcześniej,ciasto podczas przenoszenia mogło by się rozpaść) i smarujemy pozostałą częścią kremu kokosowego. Dekorujemy, prażonymi krótko na suchej patelni wiórkami i posypką owocową. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Na jaką blachę jest to przepis?
Na blachę o wymiarach 22×33 cm
Wygląda na bardzo leciutkie, no i oczywiście pyszne 🙂
Muszę koniecznie spróbować zaskoczyć swoich gości 🙂
Polecam 🙂 jest bardzo smaczne.
Mmmm… cudownie się prezentuje <3 Takiego ciacha na pewno bym nie odmówiła 🙂
Pyszne, prawda. Ja robie z domowym dżemem z czarnej porzeczki a do „kremu „daję aromat migdałowy. Polecam
O 🙂 Fajny pomysł z aromatem migdałowym 🙂 Pozdrawiam
Kurcze, ależ to ciasto musi być pyszne <3. Pewnie zniknęło w kilka minut. Muszę zakasać rękawy i wypróbować ten przepis. Może na niedzielę uda mi się przygotować domownikom niespodziankę 😉
Polecam 🙂