
Ciasto śliwkowo- jabłkowe
Pobobno kradzione nie tuczy dlatego pozwoliłam sobie ukraść spod drzewa sąsiada kilka jabłek i śliwek na pyszne ciasto ;)Myślę, że sąsiad wybaczy mi ten wybryk.
Składniki na kruche ciasto:
- kostka masła
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 15 dkg cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka gęstej śmietany
Składniki nadzienia:
Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki.śliwki pozbawiamy pestek i dzielimy na połówki.Z podanych składników zagniatamy ciasto,dzielimy na pół i schładzamy w lodówce przez ok godzinę.Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę rozkładamy pierwsza część ciasta.Wałkujemy,tak aby ciasto pokrywało także brzegi blachy.Jabłka chwilę prażymy z dodatkiem cukru,cynamonu i goździków.Dosłownie chwilkę aby się nie rozpadły.Po przestudzeniu wykładamy na spod ciasta.Na nadzieniu jabłkowym układamy śliwki.Całość przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta,dociskając solidnie brzegi.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 45 minut.Smacznego
uwielbiam takie ciasta
Ja też. 🙂