
Ciasto z połówkami śliwek, bez jajek.
Do niedawna, to proste i tanie ciasto, robiłam z połówkami jabłek. Przyznam, że odrobinę znudziła mi się ta wersja i postanowiłam zmienić owoce. Będąc na zakupach w Lidlu, wypatrzyłam duże, twarde śliwki . Smaczne i mięsiste. Ten gatunek z powodzeniem może zastąpić jabłka. Wydaje mi się, że wersja ze śliwkami jest smaczniejsza. Spróbujcie i oceńcie sami 🙂
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg dużych,twardych śliwek
- ok 3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru pudru
- kostka masła
- 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
- 1 opakowanie serka homogenizowanego-waniliowego (180g)
- łyżka tartej bułki
Śliwki można posypać cynamonem
Wykonanie
Mieszamy sypkie składniki- mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia. Dodajemy masło i serek. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które dzielimy na dwie części. 40/60. Mniejszą połową wykładamy dno formy, wyściełanej papierem do pieczenia.
Posypujemy tartą bułką i układamy połówki śliwek. Większą część wałkujemy a następnie przykrywamy nią śliwki, lekko dociskając po bokach. Pieczemy w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem w temp. 160 *C ok 45 minut.
Smacznego !
Chętnie skorzystam z tego przepisu. Śliwki też lubimy 🙂
Daj znać ,czy ciasto smakowało .
mniam, świetne 🙂
Dziękuję.
Ciasto prezentuje się wyśmienicie! Myślę, że również i wyśmienicie smakuje 🙂
Smakowało i to bardzo.Nawet nie zdążyło ostygnąć a już go nie było
Śliwkowe ciasta są pycha 🙂
Ciasta z dodatkiem śliwek należą do moich ulubionych.
to musi być pyszne, wygląda obłędnie
Dziekuję 🙂
a ja dam chyba do środka jednak jabłuszka bo mam jeszcze troszkę od dziadków z działki 🙂
Upiecz i koniecznie się pochwal
No wspaniałe 🙂
Dziękuję
Jak to kusząco wygląda…. Ciasto ze śliwkami zawsze jest pyszne!
Zjadłabym, wygląda pysznie 🙂
Pychotki! Ze śliwkami i z serkiem homogenizowanym… biorę w ciemno!
Polecam
ja uwielbiam ciasta ze śliwkami, ale nie wpadłam, żeby zrobić to ciasto z jabłkami właśnie w wersji ze śliwką, muszę wypróbować.