
Ciasto ze śliwkami i budyniową pianką
Wrzesień to bez wątpienia miesiąc kojarzący się ze śliwkami. Jedzmy je póki są . Te smaczne owoce regulują trawienie, poprawiają apetyt i chronią przed wolnymi rodnikami, zapobiegają zaparciom, pomagają pozbyć się zbędnego tłuszczu i cholesterolu. Świeże śliwki są niskokaloryczne – około 46 kcal w 100 g. Natomiast śliwki suszone zawierają aż 360 kcal w 100g. Uwielbiam te soczyste i słodkie owoce . Co roku robię z nich powidła i kompoty. Sporo śliwek mrożę, a zimą dodaję je do ciast, naleśników i knedli.
Póki na straganach królują świeże, polskie śliwki, wykorzystajmy je jako doskonały dodatek do słodkich wypieków. Gorąco polecam wam poniższy przepis na ciasto z ich dodatkiem.
Składniki na ciasto:
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej, tortowej
- 5 żółtek
- 200 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Składniki na piankę budyniową:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
- 3 łyżki oleju
Dodatkowo:
- Forma o wym. 25×35 cm
- śliwki – około 1/5 kg
- 2 łyżki tartej bułki
Wykonanie
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, umieszczamy na stolnicy. Dodajemy kawałki zimnego masła i szczyptę soli. Składniki siekamy nożem . Dodajemy żółtka i szybciutko zagniatamy na ciasto. Dzielimy je na dwie części i każdą owijamy folią. Jedną część wkładamy do lodówki a drugą do zamrażarki na około 2 godziny.
Formę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy na dnie formy, lekko dociskając palcami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C na około 20 min. Podpieczony spód wyjmujemy i oprószamy tartą bułką. Zapobiegnie to wsiąkaniu soków w ciasto. Układamy połówki śliwek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera i dalej ubijając, dosypujemy po łyżce cukru, budyniu, a na końcu wlewamy małym strumieniem olej. Wykładamy na śliwki i na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Można dodać najpierw piankę a dopiero na niej umieścić owoce. Ciasto pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min.
Smacznego !!!
Świetne ciasto. Ja w tym sezonie zrobiłam już 3 ciasta śliwkowe, każde inne.
Uwielbiam ciasta ze śliwkami, ale w takiej budyniowej wersji jeszcze nie jadłam.