
Clafoutis z truskawkami, czereśniami i wiśniami
Przepis na Clafoutis znalazłam na blogu Ani Starmach. Nigdy nie robiłam tego typu deseru, musiałam poznać ten smak. Ania zaprezentowała wersję z czereśniami, ja dodałam truskawki i wiśnie. Deser robi się błyskawicznie, a jak smakuje? Przekonajcie się sami.
Składniki
- 500 g owoców- czereśni, truskawek, wiśni
- 125 g mąki
- 100 g cukru
- 300 ml mleka
- 3 jajka
- szczypta soli
- masło do wysmarowania formy
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Wydrylowane i pozbawione szypułek owoce mieszamy z połową cukru i odstawiamy.
Jajka ubijamy trzepaczką lub widelcem na jajecznicę. Do jajek dodajemy stopniowo cukier, mąkę, mleko, sól. Ceramiczną foremkę smarujemy masłem. Na dnie układamy owoce i zalewamy ciastem.
Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Deser wyśmienicie smakuje na ciepło.
Please follow and like us:
Pyszności ,ile owoców.
Jaka piękna forma na ciasto :)) Tego rodzaju wypieki to moi zdecydowani faworyci, ostatnio coraz częściej urzęduję w kuchni, więc jak wrócę z urlopu to przetestuję ten przepis 🙂
Na pewno wyjdzie pysznie.Udanego urlopu.
Ojej, super owocowy deser! Podoba mi się ten pomysł 🙂
Wygląda bardzo smakowicie i jeszcze w kształcie serca 😉 super !
Zdrówka dla mamy 😉
Dziękuję w imieniu mamy.
Można zrobić w silikonowej formie jak do tarty? 🙂 ceramicznej niestety nie posiadam….
Silikonowa chyba się nie nadaje 🙁
W takim razie pora uzupełnić braki w kuchni 🙂