
Cukinia faszerowana mięsem i papryką
Przełom lipca i sierpnia to czas kiedy w moim ogrodzie i na moim stole króluje cukinia. To smaczne warzywo można jeść na wiele sposobów. Delikatny miąższ cukinii jest niskokaloryczny i lekkostrawny. Cukinia zawiera też sporo witamin i minerałów. Dziś na obiad była cukinia faszerowana mięsem i papryką. Pychota
.
Składniki
- 4 okrągłe cukinie
- 1 czerwona papryka
- torebka ryżu długoziarnistego
- 30 dkg mięsa mielonego
- 1 ząbek czosnku
- posiekana natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Cukinie myjemy i delikatnie ścinamy końcówkę. Przy pomocy łyżeczki do herbaty wydrążamy pestki, zostawiając delikatny miąższ.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu a następnie studzimy. Do zimnego ryżu dodajemy mielone mięso, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz natkę pietruszki. Całość mieszamy, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Wydrążone cukinie napełniamy farszem, przykrywamy ściętą „czapeczką”. Smarujemy olejem i ustawiamy w naczyniu do zapiekania.
Piekarnik nagrzewamy do 185 C. Cukinie pieczemy (w zależności od wielkości) -ok 15-20 minut .
Smacznego !!!
Po jej kształcie od razu widać, że to nie ze sklepu 🙂 Ostatnio często wykorzystuję cukinię i także całkiem niedawno ją faszerowałam. Wyszła naprawdę smaczna. Warto o niej pamiętać w sezonie 🙂
pychotka, w tym roku nie jadłam jeszcze cukinii.