
Czekoladowe ciasto z jabłkiem i śliwkami z Multicookera
Multicooker trafił do mnie w ubiegłym roku.To wielofunkcyjne urządzenie służy mi do gotowania,pieczenia mięsa i drobiu,ciast,do smażenia konfitur.Gdy mam ochotę na szybkie ciasto sięgam po Multimilioner.Ciasto z urządzenia jest wielkości większego talerza deserowego.Jeśli pieczemy je w tradycyjnym piekarniku,polecam podwoić ilość składników.
Składniki
- 1/2 Jabłka
- kilka śliwek
- 4 jajka
- 160g przesianej mąki
- 100g masła
- 120g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g gorzkiej czekolady
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać miękkie masło i dalej miksować.Stale ubijając mikserem , dodawać po łyżce maki zmieszanej z proszkiem do pieczenia.Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli.Delikatnie wymieszać czekoladę z ciastem.Naczynie do zapiekania natłuścić masłem,wylać ciasto.Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, skórkami do dołu i kawałki jabłek.
Pieczenie w Multicookerze
Zamknąć pokrywę,nacisnąć przycisk Menu,wybrać program Bake,ustawić temperaturę na 180 C.Cooking Time 45 i Start.
Pieczenie w tradycyjnym piekarniku
Nastawiać temperaturę na 180 C i piec ok 60 minut.
Poproszę wielki kawałek takiej pyszności 🙂
Zapraszam 🙂
Ciasto wygląda super.
Dzięki.
Jak pysznie wygląda. 😉 Pozdrawiam!
Dziękuję 🙂
Będę zaglądać w oczekiwaniu na kolejne inspiracje. 🙂