
Domowy chleb z chrupiącą skórką
Lubicie gorący chleb z grubą i chrupiąca skórka? Posiadaczki maszyny do wypieku chleba mogą bez problemu upiec takie pieczywo.Aby osiągnąć takie efekt w zwykłym piekarniku potrzebujemy brytfanny z przykryciem lub naczynia żaroodpornego.
Ja użyłam takiego naczynia.
Chleb jest prosty w wykonaniu,nie wymaga żmudnego zagniatania ciasta.
Składniki:
- 1/5 kg mąki .Ja użyłam pół na pół zwykłej pszennej i graham
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 15 g świeżych drożdży lub 3/4 łyżeczki suchych drożdży instant
- 300 ml chłodnej wody
Wykonanie
Sypkie składniki wsypujemy do miski.Wodę wymieszać z drożdżami i wlać do naczynia z mąką.Wymieszać łyżką,do połączenia składników. Ciasto powinno być klejące. Przykryć folią, odstawić do wyrośnięcia najlepiej na noc, w temperaturze pokojowej.
Na pół godziny przed końcem wyrastania ciasta nastawić piekarnik na 250 stopni C i wstawić przykryte,puste naczynie.
Ściereczkę kuchenną oprószyć mąką, położyć na nią ciasto, łączeniem do dołu. Przykryć ciasto wystającymi bokami ściereczki i zostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Ostrożnie umieścić ciasto w gorącym garnku łączeniem do góry. Naczynie przykryć i piec chleb przez 30 minut. Następnie zdjąć pokrywę i piec przez około 15 – 30 minut, aż chleb się ładnie zarumieni.
Mniam ślinka cieknie
uwielbiam takie chlebki! <3
Wow ! Gratuluję umiejętności, ja nie umiem upiec chleba 🙁
Spróbuj według mojego przepisu..Zobaczysz,że wyjdzie
Nie piekłam nigdy sama chleba , ale w dzieciństwie sąsiadka piekła taki cudowny, pachnący w piecu chlebowym omommom palce lizać 😉
Taki z pieca chlebowego najlepszy 🙂
Marzy mi się taki domowy chleb, ale nie mam w domu takiego gara. Musiałabym od teściowej pożyczyć.
może być zwykłe naczynie żaroodporne
Zakochałam sie!!! Jakie cudo! A jakie pyszne pewnie! <3 <3
wygląda cudownie, chleb idealny, jak dawniej
Swój pierwszy chleb upiekłam dokładnie tydzień temu i nie zamierzam przestać:) Mój przepis jest inny, ale chceb wychodzi rewelacyjny:)
Upieczony w domku zawsze wyjdzie rewelacyjny,Przynajmniej wiemy co jemy
musi być pyszny, moja mama piecze , uwielbiam go smakować jak jeszcze ciepły:*
Chleb wygląda fantastycznie! I pomyśleć, że w piekarniach często bywa podrabiany. Dziś nawet o tym pisałam: https://dobragadka.wordpress.com/2015/02/08/piwo-z-zolcia-bydleca-podrobki-ktore-pchamy-do-gardel/
Pycha.
Moja mama piecze chlebek w blaszkach-keksówkach i niedawno kupiła takie niby tylko do chleba,ale podeślę jej Twój wpis,żeby na przepis zerknęła i taki chlebek upiekła 🙂
Karinko pamiętaj ,ze musi być naczynie z pokrywka ,wtedy wychodzi taki chrupiący.Możesz użyć zwykłe żaroodporne ,wypróbowałam i sprawdziło się 🙂