
Domowy chleb z czarnuszką
Domowy chleb – to smak i zapach ,którego się nie zapomina. Najlepszy chleb jest na zakwasie, który pięknie spulchnia i zakwasza ciasto. Można się pokusić o domową „hodowlę” zakwasu. Nie jest ani skomplikowana ani pracochłonna.
Jeśli nie mamy zaczynu ,upieczmy chleb na drożdżach. Prosty i bez zagniatania.
Polecam
Do wypieku mojego chleba użyłam
- 3 szklanki mąki orkiszowej
- łyżeczkę suchych drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1 i 1/3 szklanki wody
- 1 łyżkę czarnuszki Olmix
Do miski wsypujemy mąkę,drożdże,sól. Wlewamy wodę i olej, mieszamy drewnianą łyżką aż do połączenia składników.Ciasto będzie gęste. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia,najlepiej na całą noc Gdy podrośnie (12-15 godzin) wykładamy ciasto chlebowe na oprószoną mąką ściereczkę.
Z ciasta formujemy okrągły bochenek, posypujemy czarnuszką i przykrywamy ścierką. Odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 240°C i do jeszcze zimnego wstawiamy naczynie żaroodporne. Gdy piekarnik nabierze żądanej temperatury wyjmujemy naczynie i do gorącego wkładamy ciasto. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na ok 45 minut.Pod koniec pieczenia można uchylić pokrywkę i dopiec skórkę.
Też robię sama chleb. Wcześniej w keksówkach, teraz robię w automacie. Pycha!
Marzy mi sie taki automat do wypieku chleba
Chleb w domu piekę bardzo często i wolę go zdecydowanie bardziej niż ten ze sklepu czy piekarni. Czarnuszka to jedna z moich ulubionych przypraw, więc dla mnie połączenie idealne 🙂 Pięknie wyrósł Ci ten chlebek!
Dziekuję 🙂 Agnieszko dzięki Tobie poznałam czarnuszkę.Kiedyś czytałam u Ciebie wpis na jej temat i postanowiłam wdrożyć ja do mojej kuchni 🙂
Czarnuszka przepyszna 🙂 My stosujemy w kuchni często 🙂 Jako dodatek do sałatek w formie oleju 🙂
Ja dopiero niedawno odkryłam smak i właściwości czarnuszki
Domowych chleb jest najlepszy! Moja mama piecze raz w tygodniu:)