
Domowy likier cytrusowy
Dzisiaj zdałam sobie sprawę, że równiutko za miesiąc Mikołajki a po nich gorący czas świątecznych przygotowań. Lubię mieć wszystko wcześniej rozplanowane. Tegoroczna jesień rozleniwiła mnie (dziś było u mnie 21 C) i zamiast myśleć pomału o nadchodzących świętach, wygrzewam się na działce w ciepłych promieniach słońca. Nic się nie stanie, jeśli w tym roku prezenty kupię później a zamiast piernika długo dojrzewającego upiekę czekoladowe ciasto. Jedynie likier cytrusowy nie może czekać. W sklepach zaczynają pojawiać się dojrzałe cytrusy z Europy. W połowie listopada zaczynają się zbiory cytrusów w krajach śródziemnomorskich. Do Polski owoce przyjeżdżają głównie z Hiszpanii i Włoch. Transport trwa kilka dni, dlatego owoce zbierane są prawie dojrzałe i dzięki temu mają niepowtarzalny smak w porównaniu do niedojrzałych i nafaszerowanych konserwantami z Afryki czy Argentyny. Te soczyste i aromatyczne cytrusy aż się proszą aby przygotować świąteczny likier.
Składniki:
- spirytus- 250 ml
- 2 cytryny
- 1 pomarańcza
- 2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 litr chudego mleka
Wykonanie:
Wyszorowane cytrusy obieramy bardzo cienko ze skórki, aby nie było na nich białej części ponieważ likier będzie gorzki. Ja używam obieraczki do warzyw Ambition.
Skórki umieszczamy w szklanym naczyniu i dokładnie zalewamy spirytusem. Zamykamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na miesiąc. Po tym czasie skórki odcedzamy i mocno wyciskamy. Mleko przelewamy do garnka, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i stale mieszając, gotujemy jeszcze ok 30 minut. Do wystudzonego mleka dolewamy cytrusowy alkohol i starannie wszystko mieszamy. Likier zlewamy do butelki i odstawiamy na tydzień do lodówki. Do niedawna robiłam ten likier z wodą i spirytusem. Pomysł na mleko zaczerpnęłam z bloga Igraszaki losu. Próbowałam też wersji z mlekiem skondensowanym, jednak likier był dla mnie za słodki.
Musi być pyszny 🙂
Wygląda świetnie.
Pierwszy raz widzę taki likier 🙂 wyglada bardzo fajnie i ciekawa jestem jego smaku 🙂
Ciekawy, bardzo oryginalny, takiej kremowej wersji nigdy nie próbowałam.
Polecam, na pewno Tobie posmakuje
Świetna sprawa 🙂
Rewelacyjny! Idealny na rozgrzanie podczas Świąt 🙂
No ba…:) i nie tylko na świeta 🙂
Akurat mam wszystkie składniki, więc chyba też spróbuję.
Koniecznie, Jeśli lubisz bardziej słodkie likiery to dodaj więcej cukru 1 szklankę więcej.
Taki likier to bardzo dobry pomysł 😀
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Ten likier idealnie grzeje w zimowe ,mroźne wieczory .Pozdrawiam również 🙂
Jestem pod wrażeniem. Na pewno wspaniale smakuje 🙂