Dziś królują naleśniki z serem
Lubicie naleśniki? bo ja bardzo w każdym wydaniu z słodkim serem lub przecierem jabłkowym, albo serwowane z przeróżnymi nadzieniami, słodkie i na ostro, zapiekane lub schłodzone.
Uwielbiane na całym świecie – naleśniki. Prawdopodobnie to w starożytności po raz pierwszy wylano na rozgrzaną powierzchnię mieszankę mąki, mleka i jajek. Ile kultur, tyle naleśnikowych teorii i przepisów. Gdzieniegdzie przyrządzane w sposób wykwintny i na specjalne okazje, w innych zakątkach uważane za danie podrzędne. Jedno jest pewne – naleśnik to danie o dużym potencjale, które jeszcze nie raz nas zaskoczy.Podobno pierwszy naleśnik zawsze ląduje w koszu. Płynne ciasto, które wylewamy na patelnię buntuje się i burzy, by poddać się za drugim podejściem i usmażyć prawidłowo. Podstawowe ciasto wykonuje się z mąki pszennej, mleka, wody i jajek oraz cukru i soli. Jednak pierwsze rodzime naleśniki były kwaśne. Nazwa wywodzi się od wyrazów „nalewać” i „maślanka”, którą dopiero z czasem zastąpiło słodkie mleko.A jakie Wy lubicie???
oczywiscie dla mnie to nalesniki z serkiem:); moga byc z konfiturami, ale to juz pozycja nr 2:)
NANUSIA jadłaś naleśniki po meksykańsku?
ja uwielbiam naleśniki na słono, ze szpinakiem i twarogiem są pyszne!
Misia wiesz co dobre 😛
Swietny blog godny polecenia
tez bym zjadla! pycha!!!!