
Fasolka szparagowa w pomidorach
Latem i jesienią w polskiej kuchni, króluje fasolka szparagowa. Najpopularniejszym daniem przygotowywanym z fasolki szparagowej jest gotowana fasolka polana smażoną bułką tartą.
Moja dzisiejsza propozycja podania fasolki jest mniej kaloryczna i równie smaczna. Za tydzień podam przepis na zielona fasolkę z sezamem, dlatego uważnie obserwujcie bloga. Będzie pysznie 🙂
Fasolka szparagowa w pomidorach
- 1/2 kg fasolki szparagowej żółtej
- 1 cebula
- 2 mięsiste pomidory – ja dodaje malinowe.
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i kroimy na kawałki.
Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy posiekaną cebulę i czosnek, podsmażamy do zeszklenia się cebuli.
Następnie dodajemy obrane ze skórki pokrojone na kawałki pomidory, smażymy do odparowania wody.
Do sosu z pomidorów dodajemy pokrojoną fasolkę, mieszamy i chwilę podsmażamy.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Fasolkę podajemy do mięs lub jemy samą.
Smacznego !