
Faszerowane ziemniaki
Dzisiaj zaproponuję Wam ziemniaki faszerowane boczkiem i serem, oraz w wersji dla wegetarian z pieczarkami i serem. To smaczne danie które możecie zaserwować zarówno na obiad jak i na kolację. Zapiekane ziemniaki smakują najlepiej podane na ciepło z sosem czosnkowym.
Składniki:
wersja 1
- 6 średniej wielkości ziemniaków ( mniej więcej takiej samej wielkości)
- 200 g boczku
- 150 g startego sera żółtego
- 1 żółtko
- 2 łyżki oliwy
- sól
- masło i tarta bułka do podsypania blachy
wersja 2
- 200 g pieczarek
- ser żółty
- natka pietruszki
- sol i pieprz do smaku
Ziemniaki obieramy i przekrawamy na połówki. Wydrążamy środek ( ja użyłam łyżki do arbuza). Ziemniaki wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy 5 minut. Odcedzamy. Boczek kroimy w drobna kostkę, dodajemy ser i żółtko. Lekko mieszamy. Napełniamy masą polówki ziemniaków i układamy je na wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką blasze. Skraplamy olejem. Wkładamy do nagrzanego do 180 piekarnika i pieczemy z termoobiegiem ok 25 minut.
Please follow and like us:
nigdy takich nie robiłam! Muszę spróbować 🙂
Koniecznie
Bardzo fajna i smaczna propozycja! Uwielbiam takie ziemniaki 🙂
Są pyszne.Ja robiłam po raz pierwszy, i na pewno nie ostatni
Na pewno zrobię, zachęciłaś☺
Pochwal się jak smakowały
Tak też zrobię
ziemniaczki zrobione i ze smakiem zjedzone Wprowadziłam trochę swoich zmian, niebawem pochwalę się na swoim blogu
Z chęcią poczytam 🙂
Podaj proszę link do bloga bo nie mogę wejść z WordPressa
https://pomyslymamy.wordpress.com/ zapraszam