
Focaccia – Sprawdzony przepis
Focaccia to rodzaj pieczywa, który mogła bym jeść na okrągło. Nie przepadam zbytnio za chlebem (no chyba, że z własnego wypieku). Focaccia uwielbiam jeszcze ciepłą z lekko chrupiącym brzegiem. Mniam. Zazwyczaj odrywam kawałek i moczę kęs w oliwie z oliwek lub podaję z sałatką z pomidorów, czosnku i bazylii.
Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. W Włoszech Focaccia podaje się przed posiłkiem jako przekąskę , oraz jako dodatek do innych potraw.
Focaccia jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Ja robię ją z różnymi dodatkami, zależy co mam w lodówce – pomidorki, oliwki, salami lub samą, jedynie z dodatkiem ziół.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka wody
Do posmarowania
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- oliwki,
- 1/2 łyżeczki grubej soli
- ulubione zioła – U mnie Mieszanka suszonych pomidorów z czosnkiem i czarnuszką Olmix
W misce mieszamy sypkie składniki. Powoli dolewamy wodę i oliwę. Zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto wkładamy do dużej miski i przykrywamy folią spożywczą . Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozciągamy tworząc cienki placek. Ponownie przykrywamy ściereczka lub folią i odmawiamy na 20 minut. Wyrośnie te ciasto smarujemy oliwą,posypujemy solą i układamy oliwki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 30-35 minut.
Smacznego !
wygląda przepysznie 🙂
Dziękuję 🙂
tyle razy miałam ją zrobić…
Weroniko ,przepis juz masz 🙂 do dzieła 🙂
Wow! To jest to co lubie! Kradnę pomysł i bede robiła dla rodzinki!:)
Polecam 🙂
O! Ja też ją uwielbiam! Mogę jeść samą, bez jakichkolwiek dodatków 🙂
Jest pyszna 🙂
W planach do zrobienia 😉