Fondue serowe-idealna, szybka przekąska na karnawał
Nie macie pomysłu na karnawałowe przekąski? Dziś przychodzę do Was z prostym przepisem. Fondue serowe to szybka przekąska połączona z zabawą. Spróbujcie 🙂 Ciekawe ,że dziś kojarzona z wykwintną kuchnią potrawa, tak naprawdę była wymyślona, aby zużyć stare twarde sery ze spiżarni.
Składniki na Fondue serowe:
- 500 g startych serów: emmentaler, cheddar i gouda -jakie tylko posiadacie.
- 250ml białego wytrawnego wina
- 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu białego,
- 1 ząbek czosnku
Dodatki według uznania pokrojone na tak zwany jeden kęs.
- pomidorki koktajlowe
- ogórek
- papryka
- paluszki krabowe
- kabanosy
- Bagietka
- oliwki
kto co lubi-tu panuje dowolność.
Sery ścieramy na tarce o grubych oczkach. Naczynie do fondue nacieramy czosnkiem, wlewamy wino i doprowadzamy do wrzenia. Cały czas mieszając dodajemy ser a gdy się roztopi dodajemy szczyptę gałki.Gdyby Fondue wyszło za rzadkie można je zagęścić dodając odrobinę rozrobionej w winie, mąki ziemniaczanej.Zagotować.Garnek ustawiamy na podgrzewanej podstawce. Na szpilkę nabijamy warzywa lub wędliny,zanurzamy w gorącym serze i zajadamy popijając ulubionym winem w gronie zachwyconych znajomych.
Please follow and like us:
Mniam 😉 U Ciebie zawsze pyszności 😉
Zapraszam 🙂