
Francuskie rożki z grzybami
Dziś przychodzę do Was z alternatywą dla typowych krokietów. Rożki, bo o nich mowa, robi się błyskawicznie, a to za sprawą gotowego ciasta francuskiego. Lekkie, francuskie ciasto i grzyby to smakowite połączenie.
Rożki podaję z czerwonym barszczem.
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie
- 1/2 kg leśnych grzybów
- olej Wielkopolski – około 2 łyżeczek
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
- jajko
- natka pietruszki
- 1 ząbek czosnku
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewam olej Wielkopolski. Cebulę kroje w kosteczkę i wrzucam na olej. Gdy się lekko zeszkli dodaje posiekany czosnek i umyte i pokrojone grzyby. Duszę pod przykryciem około 15 minut często mieszając.
Gotowe grzyby doprawiam solą i pieprzem i posypuje natką pietruszki. Odstawiam do przestudzenia. Płaty francuskiego ciasta kroję w kwadraty. Na połowę kwadratu nakładam farsz grzybowy i lekko sklejam. Rożek nacinam i smaruję rozmąconym jajkiem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 C około 10-15 minut.
#OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski