
Gnocchi zapiekane z bakłażanem i pomidorami
Uwielbiam obiady w włoskim stylu. Kuchnia ta swą popularność zawdzięcza szybkości i prostocie potraw. To kuchnia idealna na lato – lekka, zdrowa i tania, bo latem warzywa sezonowe kosztują dosłownie grosze. Dziś chciałam Was zaprosić na rozpływające się w ustach gnocchi z bakłażanem i pomidorami. Do dania użyłam gnocchi – gotowych kluseczek, których producentem jest marka Hilcona.
Składniki
- 1 opakowanie Gnocchi Hilcona
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka masła
- 1 średnia biała cebula, pokrojona w kostkę
- pół czerwonej papryki
- pół żółtej papryki
- 2 ząbki czosnku
- sól -płaska łyżeczka
- 1 mały bakłażan pokrojony w kostkę
- 3 łyżki sosu marinara lub soku pomidorowego
- 4 mięsiste pomidory
- 1/4 łyżeczka zmielonego czerwonego pieprzu
- 2 łyżki tartego sera Grana Padano
Wykonanie:
Zaczynamy od pozbycia się goryczki z bakłażana. W tym celu kroimy bakłażana w kostkę i posypujemy solą. Gdy puści sok, odsączamy i wycieramy bakłażana papierowym ręcznikiem. Pomidory sparzamy i ściągamy z nich skórkę. Papryki i obrany czosnek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, cebulkę i chwilkę smażymy.
Teraz kolej na bakłażana, którego przesmażamy aż zacznie się rumienić. Dodajemy paprykę i pomidory.
Dusimy ok 3 minuty mieszając i doprawiając do smaku. Na końcu dodajemy gnocchi i sok pomidorowy. Naczynie do zapiekania smarujemy grubo masłem. Wykładamy zawartość patelni, posypujemy serem Grana Padano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 10 minut. Smacznego !!
Wygląda super apetycznie 🙂
Dziękuję :
Pyszne. teraz juz mam kolejny przepis na bakłażana, którego kocham i nienawidzę 🙂
Dziękuję za inspirację
I tu jeszcze jedno apetyczne jedzonko 🙂 rewelacyjnie wyglada 🙂
Dziękuję 🙂