Gołąbki z ziemniaczanym farszem
Potrawa,którą dziś zaprezentuje to powrót do dzieciństwa.Kiedyś często jadałam je u mojej koleżanki. Gołąbki z tartymi ziemniakami smakują wyśmienicie, idealnie pasują do nich wszelkie sosy,śmietana lub skwarki z boczku.Ja posypałam mieszanką prażonych ziaren „Słoneczne Pola”
Kilka liści kapusty-może być włoska
1 kg – ziemniaków
1 cebula
2 jajka
6 łyżek mąki
1 łyżka majeranku
sól
pieprz
olej do smażenia
bulion warzywny ok 3/4 szklanki
Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach Wymieszać z podsmażoną cebulą, jajkami i mąką .Przyprawić do smaku.
Liście kapusty obgotować w osolonej wodzie.Na liście nakładać 1-2 łyżki farszu ziemniaczanego.Delikatnie zawijać gołąbki, uważając by farsz nie wypłynął.
Dno naczynia do zapiekania wyłożyć liśćmi. Ułożyć ściśle gołąbki,podlać bulionem .Piec przykryte w temp. 180 st. C ok. 40 minut.
Z ziemniaków jeszcze nie robiłam, ale z ryżu i mięska uwielbiam;)
Ja robiłam już kilka razy bo rodzince strasznie posmakowały.Spróbuj
Mniam, mniam, mniam! Ale mam ochote na taki obiadek!:)
nigdy nie jadłam takich gołąbków, uwielbiam za to ziemniaki i na pewno by mi smakowały
uwielbiam gołąbki 😀