
Grzane wino z miodem, kardamonem, imbirem- i mrozy mi nie straszne.
Nigdy nie przepadałam za winem dopóki nie spróbowałam wina grzanego z aromatycznymi przyprawami. Grzaniec to mój, sprawdzony sposób na uniknięcie przeziębień. Gdy temperatura za oknem spada poniżej zera, przyrządzam sobie kieliszek tego rozgrzewającego napoju.
Miód w połączeniu z winem i cynamonem daje świetne walory smakowe, ale przede wszystkim zbawiennie działa na nasz organizm i wpływa na nasze zdrowie.
Imbir jest bogaty w substancje przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Kardamon pomaga w walce z przeziębieniem, przyspiesza przemianę materii, odświeża oddech, a nawet poprawia potencję.
Goździki działają silnie przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Wymiatają wolne rodniki. Zapobiegają zbyt szybkiej śmierci komórek organizmu i są doskonałą profilaktyką chorób nowotworowych. Olejki eteryczne zawarte w goździkach rozrzedzają gęstą, zalegającą w drogach oddechowych wydzielinę i ułatwiają jej odkrztuszenie.
Składniki do przygotowania grzańca
- 200 ml czerwonego wina. Ja wybieram wino słodkie
- Pomarańcza
- łyżka miodu naturalnego
- 0,5 cm startego imbiru
- kilka goździków
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu -mielonego
Wino przelewamy do garnka i podgrzewamy do temperatury 70 C. Zestawiamy z ognia, dodajemy miód, imbir i pozostałe przyprawy. Przelewamy do kieliszka lub kamionkowego kubeczka. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem i dokładnie myjemy skórkę. Kroimy w plastry i dodajemy kilka do kieliszka z winem. Pijemy gorące. Na zdrowie 🙂
To co ś dla mnie 🙂 bardzo lubię takie grzane wino 🙂
Mniam!