
Imprezowa przekąska- chrusty z piekła rodem
Pulchniutkie faworki z dodatkiem pikantnego ketchupu to świetna alternatywa dla tradycyjnego chrustu i i pomysł na pyszną, imprezową przekąskę.
Składniki
- 1/2 kg mąki
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu
- kubeczek gęstej śmietany
- 2 łyżki zimnego masła
- olej do smażenia,
- Ketchup pikantny Kotlin
Wykonanie
Posiekaj mąkę z zimnym masłem. Dodaj żółtka, śmietanę, odrobinę soli i zagnieć z nich ścisłe ciasto. Gdy zacznie odstawać od miski, przełóż je na stolnicę, oprószoną mąką. Dość mocno uderzaj w ciasto wałkiem, aż wewnątrz powstaną pęcherze powietrza. Dzięki temu faworki będą kruche. Owiń folią i odstaw na godzinę. Wlej olej do rondelka i mocno go rozgrzej (do 160-180 stopni)
Ciasto podziel na 4 części. Cieniutko rozwałkuj. Ciasto podziel na pasy o szerokości około 2,5 cm i długości około 12 cm. Na środku każdego zrób nacięcie przez które przełóż jeden koniec paska. Uformowane faworki posmaruj ketchupem i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienia. Gotowe odsącz na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem jogurtowym lub czosnkowym.
#kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen