Jak zrobić Bubble Tea w domu

Bubble Tea to wyjątkowa herbata z bąbelkami, która szturmem zdobywa serca smakoszy na całym świecie. Również w Polsce Bubble Tea staje się coraz bardziej popularna. Napój wymyślił, w latach 80 ubiegłego wieku, Liu Han Jie, właściciel Tajwańskiej herbaciarni. Aby przyciągnąć do swojego lokalu klientów, zaczął serwować herbatę z dodatkiem tapioki, mleka i kostek lodu. Bubble Tea występuje w wielu różnych wersjach smakowych i różnymi dodatkami: owoce, żelki, bita śmietana, galaretki, lody, syropy itp. Zazwyczaj ta bąbelkowa herbata podawana jest na zimno. Najwięcej frajdy podczas picia sprawiają żelowe kuleczki, których otoczka pęka w ustach wywołując eksplozję smaku.

Do niedawna, Bubble Tea, przysmak i hit lata 2020, fani mogli kupić w kawiarniach i lodziarniach. Zamknięcie gastronomii w związku z epidemią koronawirusa, nie pozbawiły nas przyjemności raczenia się tym pysznym napojem, ponieważ możemy bez problemu zrobić go samemu w domu. Wystarczą chęci i kilka składników.

Do przygotowania napoju Bubble Tea w klasycznej formie potrzebujemy bazy-czyli czarnej herbaty, jogurtu, zielonej herbaty lub mleka. Następnie wybieramy smak, czyli syrop, który nada charakteru naszej bąbelkowej herbacie, oraz kulki wypełnione sokiem owocowym i kostki lodu. Do swojej Bubble Tea oprócz czarnej herbaty, dodałam mleko, koncentrat owocowy marakuja oraz kawior molekularny mango z MOLECULA Molekularnej Fabryki Smaku.

Na stronie producenta możemy przeczytać jak powstają te smaczne kuleczki zwane molekularnym kawiorem.

  ,, Do syropów owocowych dodajemy algi morskie, a następnie zanurzamy je w roztworze naturalnego wapnia. W ten sposób powstają kuleczki o różnych smakach, które nieodmiennie zadziwiają gości każdej lodziarni, restauracji, klubów nocnych w podawanych drinkach. Molekularny kawior od MOLECULA Molekularna Fabryka Smaku to fantastyczne molekularne kuleczki zrobione wyłącznie z naturalnych składników.
Firma MOLECULA Molekularna Fabryka Smaku nie używa w swojej produkcji sztucznych barwników i syropu fruktozowo – glukozowego. Głównymi składnikami naszych produktów są: algi morskie, mleczan wapnia, polski cukier, naturalne koncentraty i aromat”

Przejdźmy teraz do wykonania naszej bąbelkowej herbaty:

Zagotuj 200 ml wody i przestudź ją do temperatury 70°C . Wsyp 5 g herbaty zielonej lub czarnej. Czas parzenia zależy od rodzaju użytej herbaty: zieloną parz maksymalnie 3 minuty, czarną natomiast od 3 do 4,5 minuty, wtedy będą najlepiej smakować.

Gotowy napar odcedź.

Odmierz 200 ml herbaty i wlej do shakera i dodaj 50 ml ulubionego smaku syropu. Na tym etapie możemy dodać też mleko, wówczas ilość naparu herbacianego zmniejsz o połowę i uzupełnij zimnym mlekiem. Dodaj kostki lodu lub lód kruszony i dokładnie wymieszaj.

Na dno kubeczka lub wysokiej szklanki dodaj 2 łyżki kawioru molekularnego, zalej zawartoscią shakera a na końcu włóż grubą, kolorową rurkę i pyszne Bubble Tea gotowe!

 Wcale nie musisz ograniczać się jedynie do podstawowego przepisu. Możesz go modyfikować i dodawać do niego różne dodatki, tworząc niesamowite wariacje smakowe.

Niezbędne produkty do stworzenia smacznego i wyjątkowego Bubble Tea zakupimy w MOLECULA Molekularna Fabryka Smakuhttps://bubbletea-sklep.pl/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
https://kasia-testuje.pl/jak-zrobic-bubble-tea-w-domu/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

3 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: