
Kalafior nadziewany mięsem w sosie serowym
Co powiecie na pysznego kalafiora z mięsem w sosie serowym?
Składniki:
- Kalafior
- 400 g mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
- 1 łyżka śmietany 18%
- 2 łyżki parmezanu
Sos serowy
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka zimnego mleka,
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz,sól do smaku
- 20 dkg startego sera żółtego
Wykonanie
Kalafiora oczyścić z liści(głąba zostawiamy) i obgotować w osolonej przez 5-8 minut.W tym czasie przygotować sos.Rozpuści masło,dodać mąkę i cały czas mieszając pomalutku wlewać mleko.Mieszamy do zagotowania,Zdejmujemy z ognia,wrzucamy ser i dalej mieszamy aż do rozpuszczenia się sera.Doprawiamy solą,pieprzem i gałką muszkatołową.Mięso mielone mieszamy z przyprawami i śmietaną.Delikatnie odkrawamy głąb a w jego miejsce wkładamy mięso.Kalafiora umieszczamy a naczyniu do zapiekania.Delikatnie odkrawamy kilka różyczek kalafiora,wciskamy mięso i przykrywamy różyczką.Kalafiora polać sosem, przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. 40 minut. Po tym czasie ściągnąć folię posypać parmezanem i zapiekać do uzyskania chrupiącej skórki.Kalafior zaliczany jest do cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy i pantotenowy.
Tak przygotowany kalafior możną podać na obiad lub jako ciepłą kolację.Jest przepyszny a zapach jako rozchodzi się po kuchni podczas pieczenia powoduje silne burczenia w brzuchu.Chwile oczekiwania umilam sobie oglądając kabarety online.
Ja powiem, że chętnie bym zjadła takiego kalafiora 🙂