
Kapusta czerwona zasmażana
Moi domownicy są wielkimi fanami czerwonej kapusty. „Modrą” kapustę jedliby codziennie. Skąd w nich zamiłowanie do tej potrawy? Myślę, że sekret tkwi w smaku. Ta kapusta za każdym razem smakuje inaczej.
Składniki
- Mała główka kapusty czerwonej
- 1 winne jabłko
- 2 łyżki sklarowanego masła
- 1 1/2 łyżki mąki
- cebula
- sól,cukier,sok z cytryny lub ocet winny
- pół szklanki wody
Kapustę oczyszczamy z uszkodzonych liści, płuczemy i drobno szatkujemy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę i szklimy. Dodajemy kapustę i drobno pokrojone jabłko. Chwilę dusimy, podlewamy wodą ,solimy i dalej gotujemy (pod przykryciem) do miękkości kapusty – od czasu do czasu mieszając. Po ok 30 minutach kapusta powinna być miękka. Roztapiamy pozostałe masło, mieszamy z mąką lekko rumieniąc .Przekładamy do kapusty. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i cukrem i octem.
Podajemy na ciepło jako dodatek do drugiego dania.
Dawno już nie jadłam tak przygotowanej kapusty 🙂 A to przecież taki świetny dodatek do ziemniaków :)))
No widzisz,pora nadrobić kapuściane zaległości
Uwielbiam czerwoną kapustę, ale jako jedyna w domu, dlatego rzadko przyrządzam
Dla jednej osoby tez by mi sie nie chciało gotować.
Taka kapusta kojarzy mi się z obiadami u mamy 🙂
Wiem,że taka kapusta jest tradycyjnym dodatkiem kuchni Sląskiej.
ale, to proste!
uwielbiam taką kapustę, ale myślałam, ze przygotowanie jest znacznie bardziej „upierdliwe”
Proste i smaczne