
Karp w śmietanie
Mój mąż uwielbia ryby,zarówno łowić jak i jeść.Będąc na Mazurach objadaliśmy się pysznym linem w śmietanie.Niestety w moich okolicach ta ryba jest niedostępna.Gdy któregoś dnia mąż wrócił z połowów w kilkoma karpiami w siatce,wpadł mi go głowy pomysł na karpia w śmietanie.
Składniki:
- 1 karp -ok 1 i 1/2 kg
- 2 cebule
- 1 opakowanie słodkiej śmietany 30%
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia ryby
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
Wykonanie
Rybę myjemy i kroimy na małe kawałki.Nacieramy solą i pieprzem.Odstawiamy do lodówki na godzinę aby ryba przeszła przyprawami.
Cebulę kroimy w piórka,szklimy na maśle.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Karpia panierujemy w mące i smażymy na gorącym oleju.Gotową rybę osączamy na papierowym ręczniku i przekładamy do żaroodpornego naczynia,dodajemy cebulę i zalewamy śmietaną.
Wkładamy go piekarnika nagrzanego do 200C na 15 minut.Gotową rybę posypujemy dużą ilością zielonej pietruszki.
Podobno ryby działają uspokajająco.Zarówno łowienie jak i samo patrzenie na tafle wody i przepływające w niej rybki.Mąż uważa,że ma nic bardziej odprężającego i jednocześnie energetyzującego, niż oczekiwanie na to, kiedy poruszy się spławik.Na rybach można się wyciszyć i zatracić w ciszy. Myślę,że to fajne hobby.Chłopina posiedzi nad wodą, dotleni szare komórki,wyciszy się, a przy okazji zrobi sobie frajdę, jak coś własnoręcznie upoluje.Podejrzewam,że gdybyśmy mieli większe mieszkanie w centralnym miejscu stanęło by ogromne akwarium.
Syn ma malutkie,kuliste z kilkoma rybkami.Akwarium to świetne rozwiązanie dla osób,które marzą o zwierzątku nie sprawiającym zbyt dużych problemów. Przede wszystkim nie musimy wyprowadzać ich na spacer, czy dbać o to, by nie załatwiały się nam na dywanie.Jeśli mamy w domu alergików rybki mogą okazać się doskonałym wyborem.Jeśli zdecydujemy się na akwarium a nie mamy zielonego pojęcia o hodowli rybek warto zasięgnąć rady specjalistów.
Sklep PLANTICA oferuje fachowe wsparcie, specjalistyczne doradztwo oraz pomoc w rozwiązywaniu problemów związanych ze skompletowaniem sprzętu i prowadzeniem akwarium.Pod tym adresem http://www.plantica.pl/produkty/podloza znajdziemy ponad 5000 produktów,które zadowolą nawet najbardziej wymagającego i doświadczonego akwarystę.
Smak którego nie da się zapomnieć:) pychotaa
To prawda Misiu
Oj, zjadłabym…
Ja aż tak bardzo nie przepadam za rybami słodkowodnymi,wole morskie
Karp i łosoś to moje dwie ulubione rybki. Niestety karpia jadam przeważnie na Boże Narodzenie, bo w innym okresie nie można go nigdzie dostać :/ Przepis super 🙂
Mąż od czasu do czasu złowi karpia.Gdy mam większą ilość to mrożę i w ten sposób karpia jemy cały rok
Świetnie bardzo prosty i szybki sposob na smacznego karpia
Polecam 🙂