
Kartoffiny-zapiekane ziemniaczki w formie babeczek
Jesień nieodłącznie kojarzy mi się z ziemniakami, wykopkami i pieczeniem ziemniaków w ognisku. Na klasowe wykopki jeździłyśmy do gospodarstwa rodziców naszej nauczycielki. Takie jesienne wyjazdy w pole to była frajda. Szliśmy z wiaderkiem za traktorem i zbieraliśmy wykopane z ziemi ziemniaczki. Potem było ognisko. Zapach dymu, lekko poparzone palce i buzie umazane popiołem. To były wspaniałe wyprawy, a smak i zapach lekko posolonego kartofla z dodatkiem masełka zapamiętam do końca życia. Naszło mnie na wspomnienia 🙂 Dziś, prawie nikt nie piecze ziemniaków w popiele, choćby dlatego, że nie wolno palić ognisk ani w ogrodach ani na działkach.
Zapraszam Was na kartoffiny- pieczone, kartoflane babeczki z masłem, serem wędzonym i tymiankiem w towarzystwie pikantnej chińskiej sałatki z ogórków (przepis na sałatkę podam w następnym poście)
Składniki;
- 1 kg średnich ziemniaków
- 2 łyżki startego sera wędzonego
- przyprawy- sól, pieprz, tymianek
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- masło do wysmarowanie formy
Wykonanie
Ziemniaki obieramy ,myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Jeśli macie problem z krojeniem równych plastrów użyjcie obieraczki do warzyw.
Pokrojone plastry wrzucamy do miski, dodajemy starty ser, przyprawy i masło. Delikatnie mieszamy i układamy plastry-jeden na drugim, w foremce do maffinek. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 185 C przez około 45 minut. Babeczki ziemniaczane można podać z sosem czosnkowym, jogurtowym, lub tysiąca wysp. Ja podałam z wyrazistą i ostrą w smaku sałatką . Smacznego!
Dla wszystkich czytelników mam rabat na 10% na produkty Ambition. Rabat zostanie doliczony po podaniu hasła ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.)
#myAmbition
Przepis bierze udział w konkursie Zdrowa jesień na talerzu
Smaczna inspiracja 🙂 Super wygląda!
Bardzo pomysłowe, nie znałam takiego przepisu.
Świetny pomysł, brawo. I wyglądała bardzo apetycznie 🙂
Dziękuję
Wyglądają pysznie i mogę sobie tylko wyobrażać jak pysznie smakują 🙂