
Kluski z dziurką-kluski śląskie
Te pyszne kluski często gościły w moim rodzinnym domu.Rodzice pochodzą z Mazur,po przeprowadzce na dolnośląską ziemię, mama zasmakowała w pysznej śląskiej kuchni i serwowała nam te kluchy.
Kluski śląskie (kluski białe, biołe, guminowe, gumione, kartofelmelklezy, gumiklyjzy) – rodzaj klusek ziemniaczanych przygotowanych z gotowanych ziemniaków i mąki, formowane w spłaszczone kulki z wgłębieniem, gotowane w osolonym wrzątku.Kluski śląskie wpisane są na Listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego oraz osobno śląskiego. Są popularną potrawą na Dolnym i Górnym Śląsku.(Źródło Wikipedia)
- 1,1/2 kg sypkich ziemniaków
- ok szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- łyżeczka soli
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.Gorące przepuszczamy przez praskę lub mielimy w maszynce.Przekładamy do miseczki wyrównując powierzchnię dzielimy na 4 części .Zabieramy 1/4 i dodajemy do pozostałej części ziemniaków.W powstałe miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dodajemy żółtko.
Z masy formujemy kulki, w środku robimy palcem dziurkę.W dużym garnku gotujemy osoloną wodę.
Wrzucamy kluski i gotujemy 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy.
Gdy ostatnio robiłam te kluseczki,za oknem rozpętało się „piekło”. Grzmoty, błyskawice i potężna ulewa.Widziałam jak z gór spływają strumienie wody.W ciągu kilku minut miasto zalały hektolitry wody.Przez głowę przeszła myśl-czy zamknęłam okno? Okazało się,że jednak nie-po ścianie płynęła strużka wody.Byłam wściekła na siebie.
Ale, jak się ma kilka kropli na ścianie w porównaniu do poszkodowanych, którzy w czasie ostatnich dni w wyniku zalania utracili dobytek całego życia.Wyobrażam sobie co czują. Zamiast lamentować, przeszukałam internet w poszukiwaniu informacji o osuszaniu ścian.http://www.osuszacze.watersmile.pl/o-osuszaniu/ to strona,na której można nie tylko sporo dowiedzieć się o zalaniach ale też wypożyczyć sprzęt pozwalający pozbyć się wilgoci z budynku.
JA jestem z Wielkopolski, ale te kluski też uwielbiam.
Są pyszne i łatwe w przygotowaniu.
uwielbiam kluchy śląskie mniam…
Niby takie gumowe a jakie smaczne 😛
Mniam, kluski śląskie są pycha!
To prawda 🙂
U mnie mama też bardzo często przygotowuje takie kluski 🙂 Bardzo lubię je, szczególnie z sosem pieczarkowym.
Z pieczarkowym sosem jeszcze nie jadłam
Ale bym zjadła:) niby wszystko w Australii jest, ale taki Ślaski obiad mamy:) ahhh:) <3
No właśnie ,nie ma to jak Sląski obiad 🙂