
Kofta – szaszłyki z mielonego mięsa
Kofte (kofta, köfte) to potrawa przypominająca klopsy, znana szeroko w Azji Południowej, na Bliskim Wschodzie i na Bałkanach. Jest niezwykle popularna w kuchni tureckiej, gdzie występuje w bardzo wielu rodzajach.Köfte przyrządza się z mielonego mięsa – zazwyczaj wołowego lub jagnięcego z dodatkiem cebuli i przypraw.
Składniki:
- 500 g mielonej jagnięciny lub wołowiny.
- 1 mała cebula, starta
- 2 ząbki czosnku, roztarte
- szczypta imbiru
- szczypta cynamonu
- 1/2 pęczka poszatkowanej natki pietruszki lub kolendry
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz, oliwa
Patyczki do szaszłyków
Do miski wkładamy zmielone mięso, dodajemy startą na tarce o grubych oczkach cebulę i zmiażdżony czosnek. Dodajemy przyprawy, posiekaną pietruszkę i dokładnie mieszamy.
Z mięsa robimy wałeczki, nadziewamy je na patyczki i dłońmi formujemy odpowiedni kształt.
Smażymy na grillu lub rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej kilkoma kroplami oliwy, z każdej strony, aż mięso nabierze brązowego koloru.
Koftę podajemy z ulubionymi sosami i dodatkami .
Przeglądam sobie blogi w końcu i zastanawiam się czy coś jeszcze zjeść , bo już późno, a tu nagle takie smakowitości widzę i od razu w brzuszku burczy 😉 mniam 😉
Przepysznie wyglądają! Takie szaszłyki świetnie nadają się na przyjęcia :))) Pyszności 🙂
Na grillu tez się sprawdzają
mniam! Chciałabym je wszystkie zjeść! 😀
Jak będę znów robić to dam znać
Kiedyś nie lubiłam mięsa mielonego, ale dzięki takim przepisom zdecydowanie można się z nim zaprzyjaźnić. 🙂
Polecam 🙂
Robiłam ostatnio z podobnego przepisu. Fajna odmiana od mielonego 😉