
Koktajle owocowo warzywne – samo zdrowie
Lato to ukochana pora roku, nie tylko ze względu na wakacje i słońce. Latem stragany i ogrody obfitują w kolorowe, smaczne i zdrowe warzywa i owoce. Jedzmy je na surowo lub w sokach i koktajlach. Warzywa i owoce dostarczają organizmowi niezbędnych, odżywczych składników. Koktajle przygotowane na ich bazie to bomby witaminowe. Dostarczają organizmowi soli mineralnych, witamin, błonnika, a także znakomicie nawadniają i gaszą pragnienie. Nie zawierają cukrów i konserwantów, chemii, którą serwują nam producenci soków.
Letnie pomidory nie tylko świetnie smakują, ale są też świetnym źródłem likopenu, który wzmacnia serce. Dodatkowo zawierają dużo błonnika, witaminy C i potasu.
Marchewki latem są najlepsze – nie tylko dla opalenizny (dzięki zawartości karotenu). To źródło błonnika, który wspomaga trawienie.
Porzeczki, zwiększają odporność organizmu, oczyszczają organizm z toksyn i poprawiają stan skóry.
Śliwki poprawiają apetyt i działają korzystnie na trawienie. Zapobiegają zaparciom, Zawierają tak ważne składniki mineralne jak potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Śliwki mają sporo witamin z grupy B, A oraz witaminę E.
Składniki na koktajl warzywno -owocowy
- 2 duże pomidory
- 2 marchewki
- 2 jabłka
- 8 śliwek bez pestek
- szklanka porzeczek czerwonych
- pół szklanki wody źródlanej
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki
Aby ułatwić sobie pracę marchewkę bardzo drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Jabłka zostawiamy ze skórką – (ma cenne witaminy) usuwamy jedynie gniazda nasienne.
Do dzbanka blendera należy włożyć wszystkie składniki i dokładnie zmiksować. Koktajl w zależności od upodobań można dosłodzić miodem i rozcieńczyć wodą źródlaną. Smacznego
Uwielbiam koktajle owocowe, szkoda, że moje dzieci nie przejęły tego genu koktajlowego po mnie.
Z czasem na pewno polubią.
Skuszę się na taki koktajl chociaż do tej pory preferowałam koktajle tylko owocowe a nie mieszane:)