Kruche ciasto z budyniem i śliwkami
Śliwki należą do moich ulubionych owoców. Mam na działce wczesną śliwę.Mogę więc cieszyć się tymi pysznymi owocami już w sierpniu.Knedle ze śliwkami i ciasta mogła bym jeść codziennie.Przedstawiam prosty i szybki przepis na pyszny placek.
ciasto:
2 1/2 szklanki mąki
250 g masła zimnego
2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
masa:
2 budynie śmietankowe,
litr mleka,
4łyżki cukru
Śliwki
Z podanych składników zagniatamy ciasto.Jedną czwartą zamrażamy,pozostałą cześć chłodzimy.Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasto.Pieczemy 20 minut w 180 C. Na podpieczony spód układamy polówki śliwek.Budyń gotujemy według przepisu.Przestudzony wylewamy na ciasto.Na wierzch ścieramy mniejszą część zamrożonego ciasta. Pieczemy w 180 C 35-40 minut. Gdy przestygnie posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!
Żeby było ciekawiej pomiędzy śliwki powtykałam kawałki jabłek papierówek.
Pyszności, uwielbiam ciasta ze śliwkami i przez Ciebie będę o nim myślała do wieczora.
Zamiast myśleć wpadaj na kawałek
Kocham takie ciasta, ale mi narobiłaś gigantycznego smaka 🙂
Jeszcze trochę zostało zapraszam
kochana daj kawałek 🙂
zapraszam:) masz niedaleko 🙂
eh ta zachciało mi się i teraz mam smaka na takie pyszne ciasto