
Kumpir
Podczas ostatniego pobytu w Krakowie poznałam nową potrawę.Przechodząc obok Placu Targowego zauważyłam budkę serwującą ogromne, pieczone ziemniaki.Raczej unikam „budkowego” jedzenia ale widok i zapach ziemniaka nafaszerowanego mięsem,sosami i warzywami skutecznie zachęcił mnie do wypróbowania tego specjału.Warto było,:) kumpir na pewno zasmakuje i Wam. KUMPIR to zapiekany ziemniak turecki w którego wnętrzu kryje się gładkie puree, z dodatkiem masła i sera oraz bogaty zestaw dodatków.
Moja wersja zawiera :
- 8 dużych ziemniaków
- papryka czerwona
- groszek konserwowy
- Sałatka szwedzka Orzech
- poszatkowana czerwona kapusta
- rzodkiewki
- szczypiorek
- cebula czerwona
- 8 łyżek masła
- 8 łyżek tartego sera -mozzarella
- sól
- 1 filet drobiowy
- Mieszanka przypraw Shoarma Royal Brand
Kumpira podałam z Sosem czosnkowym (przepis ) i Sosem 1000 Wysp
Wykonanie Filet z kurczaka kroimy w drobne paseczki.posypujemy przyprawą i umieszczamy w lodówce na 2 godziny. Ziemniaki w skórce myjemy i wycieramy do sucha Nakłuwamy z każdej strony igłą aby skórka nie popękała podczas pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni,przez 60 minut. Kapustę i cebulę drobno szatkujemy.Paprykę kroimy w kostkę a rzodkiewki w paseczki. To wersja kumpira z dodatkami,które akurat miałam pod ręką,W tej kwestii panuje całkowita swoboda,wszystko zależy od gustu. Upieczonego,gorącego ziemniaka delikatnie przekrajmy do połowy na krzyż.Delikatnie łyżeczką wydrążamy miąższ,zostawiając ok pół milimetra pod chrupiącą skórką. Rozgniatamy widelcem z dodatkiem masła i sera oraz soli na gładką masę.Ważne żeby ziemniak był jeszcze gorący, wtedy ser i masło idealnie się roztopią i uzyskamy gładkie puree.Wkładamy puree z powrotem do ziemniaka,dodajemy mięso,warzywa i sosy.
musi to smakowac obłędnie 🙂
Polecam.Szybko się robi…. a rodzina jaka zachwycona pałaszując pieczonego ziemniaka. 🙂
o tak….smakuje wyśmienicie,
zrobiłam się głodna.
Szkoda,ze mieszkamy tak daleko od siebie,Z chęcią podrzuciła bym jednego kumpira do degustacji
Super przepis lubię takie nowości
Misia polecam,:)
Bogato wygląda. Nie pasuje mi tylko groszek i sałatka szwedzka – zamiast niej wolę polskiego pikla.
Można zaszaleć z dodatkami według własnego gustu
To mnie zaskoczyłaś tym przepisem. Muszę sie przyjrzeć blizej temu przepisowi, a najlepiej wypróbować.
Do niedawna nawet nie wiedziałam,ze taka potrawa istnieje.
Dla mnie totalna nowość. Muszę coś takiego stworzyć 🙂
Kasiu gratuluje , fantastyczny kumpir . Pierwszy raz odkrylam Twoja strone i jestem zachwycona . Teraz bede na niej codziennie. Zycze Tobie dalszych takich wspanialych pomyslow . Aida fanka zza oceanu.
Dziekuję 🙂 Bardzo mi miło 🙂
polecam
No proszę ,jaka pyszota.
Wspaniały pomysł! Jutro będzie na obiad 🙂
Smacznego 🙂