Kurczak nadziewany pieczarkami
Też tak macie?
– Co chcecie na obiad?
– Obojętnie…
– a konkretnie?
- co zrobisz to zjemy….
I weź tu się wysilaj i wymyślaj skoro im „obojętnie”. Echh faceci a potem słyszę- znów schabowe ,znowu ryba?
Tym razem będzie kurczak na maśle z chrupiącą skórką i pieczarkami.
Składniki :
- tuszka kurczaka ok 1,7 kg
- pól kilograma pieczarek
- pół kostki masła
- przyprawa do kurczaka
- główka czosnku
Kurczaka myję a następnie osuszam papierowym ręcznikiem.Nacieram dokładnie przyprawami i odstawiam na 12 godzin w chłodne miejsce.Tuszkę nadziewam małymi pieczarkami,dodaje do środka 2 łyżki zimnego masła,2 ząbki czosnku i zaszywam.Piekarnik rozgrzewam do 180 C.Układam kurczaka na” pleckach” do wysmarowanej masłem brytfanny , obok układam połówkę główki czosnku,(przekrojoną w poprzek) i wstawiam do pieczenia na ok 1,5 godziny.Ważne -aby kurczak miał chrupiącą skórkę należy w trakcie pieczenia polewać go masłem lub spryskiwać zimną wodą.Ok 10 minut przed końcem pieczenia wrzucamy do naczynia z kurczakiem pozostałe pieczarki.
Takiego jeszcze nie robiłam 🙂
Ale jak będę spodziewać się gości to spróbuje 🙂
Aż smaka mam 😀
Kurczak i pieczarki – dla mnie świetne połączenie 🙂
Bardzo fajny pomysł, wyglada na takiego soczystego kurczaczka!:)
Ty to mi zawsze smaka narobisz 😉 uwielbiam kurczaka i pieczarki 😉
Jest prosty w przygotowaniu .Do dzieła