
Łatwe, drożdżowe ciasto z wiśniami
Zaczyna się sezon na czereśnie i wiśnie. To następne owoce, po truskawkach, które świetnie nadają się do wypieków. Korzystajmy z tych pysznych owoców póki trwa sezon. Warto też zamrozić kilka porcji truskawek, wiśni i czereśni, na zimę.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- pół kostki margaryny Palma ( z Murzynkiem)
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki cukru
- pół kostki świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1/2 kg wiśni (wydrylowanych)
Składniki na kruszonkę
- 100 masła
- 100g cukru
- 200g mąki
- pół łyżeczki cukru waniliowego
Wykonanie
Składniki na kruszonkę wsypujemy do miski i rozcieramy palcami aż powstaną grudki. Wstawiamy do lodówki.
Podgrzewamy lekko 1/4 szklanki mleka. Drożdże mieszamy z łyżką cukru, dodajemy mleko, łyżeczkę mąki. Mieszamy i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Pozostałe mleko wlewamy do rondelka. Dodajemy margarynę i ogrzewamy do rozpuszczenia się masła. Studzimy. Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, mleko z margaryną, cukier i dwa całe jajka. Całość zagniatamy do uzyskania elastycznego ciasta. Wkładamy do foremki, na wierzchu układamy owoce i posypujemy kruszonką. Przykrywany ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 C na ok 45 minut.
Pysze ,uwielbiam drożdżowe.
błąd przy skladnikach kruszonki:brak tłuszczu, a podwójnie występuje mąka
Dziękuję.Już jest masło 🙂
Już wiem, co będę piekła na następną niedzielę. 🙂 A czy zamiast wiśni mogę dodać truskawki? (Jeszcze nie piekłam ciasta drożdżowego.)
Mozna dodać każde owoce. 🙂 Smacznego
Wiśni i czereśni jeszcze w tym roku nie jadłam. Wypieki z nimi zawsze mi smakują, więc muszę kupić i zacząć piec 🙂
Przyznam sie po cichu ,że ja za ciastami drożdżowymi nie przepadam piekę je dla moich łasuchów,którzy potrafią zjeść całą blachę i to jeszcze gorącego ciasta.
uwielbiam drożdżowe ciasta a Twoje przepysznie wygląda