
Łatwe i smaczne ciasto z jagodami
Dziś przychodzę do Was z bardzo prostym przepisem na pyszne, jagodowe ciasto. Mam w zamrażalniku spory zapas jagód, więc zimą często piekę to ciasto. Zamiast jagód możecie użyć borówek. Jeśli używacie zamrożonych jagód, nie rozmrażajcie ich! Przed dodaniem do ciasta, równomiernie obsypcie je skrobią ziemniaczaną. Dzięki temu nie puszczą nadmiaru soku i nie opadną na dno.
Składniki
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany (można użyć jogurtu naturalnego)
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 cytryny (skórka i sok)
- 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3/4 szklanki borówek lub jagód
- cukier puder do posypania ciasta
Jajka ubijamy z cukrem przez ok 5 minut. Dodajemy śmietanę, 1/2 szklanki oleju, 1 łyżeczkę wanilii, sól. Mieszamy na niskich obrotach miksera do połączenia się składników. Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy porcjami do ciasta lekko mieszając. Na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny i sok. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierzchu rozkładamy jagody. Pieczemy w temperaturze 175 C przez 45 do 55 minut – do tak zwanego suchego patyczka. Pozostawiamy ciasto do ostygnięcia następnie posypujemy cukrem pudrem.
Takie proste ciasta są najlepsze:D
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Mmmmm…. uwielbiam ciasta z jagodami 🙂 Twoje prezentuje się pięknie 🙂
Apetycznie wyglada to ciasteczko 🙂
Powiem Ci, że przepis na tyle prosty, że chyba sobie poradzę 😀
Jasne,że sobie poradzisz :)Daj znać jak wyszło