
Lazania z cukinią na okrągło
Lazania z cukinią na okrągło-czyli zawijane plastry cukinii z sosem mięsno- pomidorowym, pod beszamelem. Dla mnie smaki lata to oczywiście świeże i aromatyczne warzywa. Pomidory, cukinia, szpinak, cebula, czosnek – składniki tej potrawy pochodzą z mojego ogrodu. Naturalne, bez sztucznych nawozów, smakują zupełnie inaczej niż te kupione w supermarketach.
Składniki
- 1 nieduża cukinia
- 3 pomidory malinowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 250 gr mielonego mięsa wieprzowego
- kilka listków szpinaku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- zioła prowansalskie
Sos beszamelowy
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 łyżka masła
- 1 czubata łyżka mąki
- gałka muszkatołowa( do smaku) sól i biały pieprz
W rondelku rozpuszczamy masło,dodajemy mąkę mieszamy trzepaczką, aż składniki się połączą. Gdy utworzy się jednolita masa, wlewamy mleko i stale mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Doprowadzamy do wrzenia doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką.
Cukinię, kroimy przy pomocy ostrego noża wzdłuż w cienie plasterki .Pomidory nacinamy na krzyż i sparzamy we wrzątku. W ten sposób, po kilku minutach skórka sama odchodzi od pomidora. Pomidory kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię i chwilkę dusimy. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojony w piórka, jeden ząbek czosnku. Smażymy całość ok 1 minuty. Dodajemy mielone mięso, rozgniatając je widelcem. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem i smażymy ok 5 minut, Na końcu wlewamy pulpę pomidorową, dodajemy przeciśnięty przez praskę, ząbek czosnku i dusimy aż potrawa zgęstnieje.
Plastry cukinii smarujemy mięsno-pomidorowym farszem i zawijamy w rulon. Układamy w wysmarowanej masłem foremce, układamy listki szpinaku i zalewamy gotowym sosem beszamelowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 C przez 15 minut.
#MyVictorinox
A ja mam tyle cukini chętnie skorzystam z przepisu:)
W tym roku cukinia i u mnie obrodziła
Chętnie zjadłabym taki obiad! Lazania prezentuje się bardzo apetycznie 🙂
I smakuje świetnie 🙂
Pysznie.
Dzięki 🙂 Lauro 🙂