
Lazania
Jak podaje Wikipedia:
Lasagne – rodzaj makaronu w postaci dużych, prostokątnych płatów, a także danie przygotowywane na bazie tego makaronu. Makaron jest uprzednio gotowany lub układany na sucho w prostokątnym naczyniu, na przemian z warstwami farszu.
Zaprezentuje tu przepis na szybką lazanię z farszem z mielonego mięsa.
Składniki
- 4 duże pomidory
- makaron Lasagne
- 50 ml czerwonego wina wytrawnego
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego „Orzech”
- 3 plastry sera żółtego
- BIO Bazylia Royal Brand
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- oliwa z oliwek
- ok. 200 g sosu beszamelowego TU przepis .
Wykonanie
Obierz cebulę, czosnek i drobno posiekaj.Rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij czosnek z cebulą przez ok. 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj mięso i smaż ok. 5 minut często mieszając.Dodaj wino a następnie obrane ze skórki i pokrojone pomidory.Smaż całość ok 10 minut.Dopraw solą, pieprzem ,bazylią i zdejmij z ognia.Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem.Na dnie ułóż płat makaronu ,rozsmaruj cieńką warstwę sosu mięsno- pomidorowego, na to sos beszamelowy( ja wolę dodać sos beszamelowy na wierzchu lazanii) przykryj następnym płatem makaronu. Czynność powtarzamy do wykończenia składników.Na wierzchu ułóż płaty sera.Tak przygotowaną lazanię wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 C na ok. 30-40 minut aż makaron zmięknie a ser ładnie się zrumieni. Podawaj udekorowaną liśćmi bazylii.
Uwielbiam lazanię i teraz sobie uzmysłowiłam, że dawno jej nie robiłam 🙂
Pora nadrobić Lazaniowe zaległości 😉
Uwielbiam lazanię 😉 ale w tej chwili nawet na nią bym się nie skusiła, od 3 tygodni jesteśmy cgore z córą , od tygodnia wróciłam do pracy z gorączką, nie mam już sił
Lucynko ,nie wiem co się dzieje ale wiele osób narzeka na dziwne powikłania po przeziębieniu czy grypie,Wracajcie do zdrowia:)
Musiało być pyszne.
ojej ale narobiłaś mi smaka 🙂