
Leśne grzyby w sosie śmietanowym
Dzięki ciepłej i deszczowej aurze w lasach zaroiło się od grzybów i grzybiarzy. Grzyby pomimo, że nie posiadają wartości odżywczej są aromatyczne i bardzo smaczne. Lubicie zbierać grzyby? Ja uwielbiam.
Dziś, mam dla Was propozycję potrawy grzybowej, która pasuje do wielu dań – do placków ziemniaczanych, klusek, makaronów i mięs. Mnie najlepiej smakuje sos podawany z chlebem lub bagietką.
Składniki:
- 1 kg grzybów leśnych, mieszanych
- 1 cebula
- 2 łyżki masła klarowanego
- 170 ml śmietany 30 %
- pęczek pietruszki
- sól i pieprz według upodobań
Przygotowanie
Grzyby oczyszczamy i myjemy. Na patelni rozgrzewamy masło. Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na masło. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy grzyby. Dusimy ok 15 minut często mieszając, gdyż grzyby lubią przywierać do dna. Wlewamy śmietanę, solimy oraz doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy sos ok 5 minut. Podajemy potrawę, posypaną obficie natką pietruszki.
Smacznego !
Uwielbiam grzyby! I nie do końca zgodzę się z Tobą, że nie mają właściwości odżywczych. Słyszałam o tym już od paru osób, a niedawno czytałam jakiś artykuł właśnie na temat tego co zawierają grzyby i niektóre mają sporo minerałów i witamin.
Zgadza się, dziś tez o tym czytałam.