
Makaron penne z bobem, cukinią i boczkiem, w pysznym śmietanowym sosie
Bób to moje ulubione warzywo strączkowe. Szkoda, że sezon na ten zielony przysmak trwa tak krótko. Wprawdzie przez cały rok można kupić bób mrożony, jednak smakowo mi nie odpowiada. Kochani, sezon na bób już się kończy, dlatego czym prędzej pędźcie na bazarek i przygotujcie moją dzisiejszą propozycję na danie z bobem, a nie pożałujecie. Makaron penne z bobem, boczkiem i cukinią w pysznym śmietanowym sosie to danie idealne zarówno na obiad jak i na kolację. Boczek możecie zastąpić chudą szynką.
Składniki:
- 1/5 kg bobu
- 20 dkg wędzonego boczku
- 100 ml śmietany 30%
- 1 łyżka masła
- 250 g makaronu penne
- posiekana natka pietruszki -ok 2 łyżek
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- tarty parmezan-ok 2 łyżeczek
- 1 cebulka dymka
- 2 ząbki czosnku
- 1 malutka cukinia, baby
Przygotowanie :
Bób płuczemy, następnie zalewamy wodą (na szklankę bobu dajemy dwie szklanki wody) i doprawiamy solą – ok pół łyżeczki. Gotujemy do miękkości. Czas gotowania zależy od wielkości, dlatego warto sprawdzić ziarna w czasie gotowania. Obieramy ze skórki gdy bób jest jeszcze ciepły. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odlewamy do szklanki ok 50 ml wody w której gotował się makaron. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy pokrojony w kostkę boczek Wytapiamy tłuszcz, boczek zdejmujemy z patelni, dolewamy na patelnię oliwę i masło, wrzucamy posiekaną cebulkę pokrojoną cukinię oraz czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy ok 5 minut. Dodajemy podsmażony boczek, wodę w której gotował się makaron i śmietanę, doprawiamy do smaku pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i dusimy ok 2 minut. Na końcu dodajemy do dania obrany bób oraz natkę pietruszki. Całość posypujemy startym parmezanem.
Smacznego!!!
Niebanalne połączenie. Aż chce się spróbować 🙂
Tak jeszcze nie jadłam, ale bardzo mi się podoba to połączenie 🙂
Dziękuje Kasiu za przepis 🙂
Mam nadzieję że jeszcze dostanę bób, pysznie wygląda to danie 🙂
Nie jadłam nigdy. Z chęcią spróbuję
Robiłam coś podobnego ale bez bobu :)) jestem ciekawa jak smakuje, ogólnie uwielbiam makarony !!
boczek tylko zastąpiłabym jakimś innym mięsem
Bardzo lubię takie zapiekanki tylko zamiast bobu to kalafior
Super danie, ja uwielbiam wszystko co z bobem 🙂
Bób uwielbiam, ale w życiu bym nie wpadła na to, aby połączyć go z cukinią, boczkiem i makaronem 🙂 Na pewno wykorzystam przepis, kiedy będzie sezon na bób 😀
Pozdrawiam serdecznie, Melka blogerka