
Makaron z warzywami po Chińsku
Bardzo lubię „chińszczyznę”. Mam swój ulubiony lokal, niestety nie w moim mieście. Gdy nachodzi mnie smak na makaron z warzywami robię go sobie w domu. Nie jest to wprawdzie danie tak idealne jak w Chińskiej restauracji ale pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu.
Samo smażenie trwa bardzo krótko,jedyny problem to pokrojenie warzyw. Nie uznaję mrożonek typu Mieszanka Chińska. Tylko świeżo pokrojone warzywa po usmażeniu będą miały odpowiednią dla dań chińskich chrupkość. Zatem do dzieła!
- 2 marchewki
- por-biała część
- pół małej kapusty pekińskiej
- kilka różyczek brokuła
- mała czerwona papryka
- makaron chiński do wooka
- olej ryżowy lub inny olej przeznaczony do smażenia w wooku
- sos sojowy
- sos ostrygowy
- imbir Olmix
- sos chili pikantny
- ziarna sezamu Olmix
- Kumin Olmix
Warzywa kroimy w długie słupki. Brokuła w cienkie plasterki a kapustę kroimy jak na surówkę. Makaron wrzucamy do 3 litrów wrzącej wody do której dodaliśmy łyżkę sosu sojowego i łyżkę sosu ostrygowego. Gdy lekko napęcznieje wylewamy na durszlak Na patelni lub w wooku rozgrzewamy olej.Wrzucamy słupki marchewki i szybko obsmażamy potrząsając patelnią (ok 1 minuty)wykładamy marchewkę i na tym samym oleju smażymy pora.
Odkładamy do marchewki a na patelnię wrzucamy paprykę i tak samo jak poprzednie warzywa smażymy ok 1 minuty. Teraz kolej na brokuła,dolewamy odrobinę oleju i wrzucamy brokuła na ok 5 minut. Na końcu smażymy kapustę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy makaron ,smażymy 1 minutę,dodajemy warzywa,sosy,imbir kumin i mieszając smażymy jeszcze chwilkę. Makaron podajemy posypany sezamem.
Makaron w warzywami robię w wersji łagodnej a wielbicielom mocnych smaków podaję osobno ostry sos chili celem dosmaczenia potrawy.
Obiad przygotowany a ja zmykam do sprzątania łazienki. Niestety, kury domowe nie mają dziś dnia wolnego z okazji Święta Niepodległości. Czy macie jakiś ulubione pomieszczenia, których sprzątanie sprawa Wam przyjemność ? U mnie łazienka należy do kategorii znienawidzonych. Nie lubię-jest tam zimno, ciemno i wilgotno. Myślę,że po wymarzonym remoncie będzie to moje ukochane pomieszczenie. Ma być jasna i ciepła. Wszystko już rozplanowane. Kupione kafelki i kabina prysznicowa.Łazienka to miejsce, w którym komfort cieplny jest bardzo istotny. Uważam,że powinna być najlepiej ogrzanym pomieszczeniem w domu, a do tego potrzebny jest funkcjonalny i estetyczny grzejnik. Muszę popatrzeć na strony producentów i zorientować się gdzie mają tanie grzejniki łazienkowe . Marzy mi się szklany grzejnik, jaki widziałam u mojej znajomej. Wyglądał bardzo efektownie. Niestety mam ograniczenia metrażowe i na taką ekstrawagancję nie mogę sobie pozwolić.Myślę,że zwykły drabinkowy grzejnik wystarczy aby ogrzać tak niedużą powierzchnię oraz wysuszyć ręczniki czy też bieliznę.
Wygląda nieźle.
Chińszczyznę hi hi jadłam chyba tylko pod postacią zupki chińskiej i ten dziwny makaron nie przypadł mi do gustu ; ja dzisiaj też cały dzień sprzatałam, prałam, prasowałam ehhh
Makaron wygląda apetycznie. Powodzenia i cierpliwości w remoncie łazienki, pomyśl jakie sobie potem spa cudowne zrobisz.
Jak dobrze pójdzie to juz na świętą będę miała SPA 🙂
Ja zamieniłabym tylko makaron… ten jest dość niezdrowy.
Zazwyczaj robie ze zwykłym makaronem do spaghetti lub makaronem ryżowym ewentualnie sojowym.Ten do wooka kupiłam pierwszy raz na spróbowanie.
Pyszny makaron, rewelacyjne danie 🙂 Masz rację, warzywa tylko świeże, a nie z jakiś mrożonych mieszanek chińskich!
makaron i warzywa – moje dwie ulubione rzeczy <3 pycha