
Ciasto Makowa panienka
Makowa panienka to moja propozycja na ciasto z makiem na nadchodzące święta. Wilgotne ciasto makowe, przełożone masą truskawkową na pewno zadowoli każdego łasucha.
Składniki na ciasto
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g maku- może być mielony
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy -1 łyżeczka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do przełożenia
- 1 słoiczek dżemu truskawkowego Łowicz
- 1 budyń truskawkowy z cukrem
- 450 ml mleka
- kostka masła
Do nasączenia
- 1/4 szklanki przegotowanej wody
- 1 łyżka spirytusu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu lub cukru
Do posypania – siekane orzechy
Obie mąki, mak i proszek do pieczenia przesiać do miseczki, dodać cukier waniliowy i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek . Ubijamy białka mikserem, na najwyższych obrotach, pod koniec ubijania dodajemy po jednej łyżce cukru. Gdy piana zgęstnieje, nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku. Sypkie produkty dzielimy na trzy części i dodajemy partiami do ubitej piany lekko mieszając drewniana łyżką. Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35 minut w temperaturze 175 C.
Gotujemy budyń na mleku. Masło ucieramy na puszystą masę. Do utartego masła dodajemy partiami przestudzony budyń i resztę dżemu.
Upieczone i wystudzone ciasto dzielimy na trzy części . Nasączamy. Na pierwszej części rozsmarujemy dżem. Na dnie słoika zostawiamy około 1 łyżki dżemu, który wykorzystamy jako dodatek do kremu. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Smarujemy większą połową kremu. Nakładamy trzecią część placka, smarujemy wierzch i posypujemy całość grubo mielonymi orzechami. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. Smacznego.
#lowicz #dzem #konfitura #truskawki
Wszystko dobrze , tylko w przepisie na makową panienke nie podano ilości maku !!!! POZDRAWIAM.
Przecież jest podane w składnikach na ciasto-200 g maku. Pozdrawiam
Bardzo podoba mi się nazwa tego ciasta. Przepis zachęca do wypróbowania. Dziękuje za świąteczną podpowiedź 🙂
Wymyśliłam taką nazwę ponieważ krem jest koloru różowego 🙂
Na jakiej blaszce?
Najodpowiedniejsza jest forma o wymiarach 24.50×24,50.cm lub tortownica.
Dzięki właśnie sie za panienkę biorę ? pozdrawiam
Rozumiem że maku nie mielimy?
Mak powinien być cały Robiłam też z gotowym raz zmielonym i tez wyszło.
Narazie się chłodzi wygląda super ?
Jestem bardzo ciekawa jak smakowało 🙂
Wyszło pyszne godne polecenia napewno na swieta zrobię ?
Bardzo mnie to cieszy 🙂 Smacznego i Pozdrawiam serdecznie 🙂
Bardzo ciekawa alternatywa dla zwykłego makowca 🙂 super
Polecam
Wygląda super.
nie wiem dlaczego, ale od razu kojarzy mi się z zimą 🙂 i ten mak.. mniam 🙂
A maku nie trzema moczyć?
Nie trzeba?