
Makowiec jak u babci
Z przyczyn niezależnych ode mnie dopiero dziś mogę dodać post ze świątecznym wypiekiem. Kto powiedział, że makowce są tylko na Święta? To jedno z moich ulubionych ciast i mogę je jeść przez cały rok.Są pracochłonne to fakt ale jak już się za nie wezmę to robię większą ilość i część mrożę. Tak, tak doskonale się mrożą i nic nie tracą na smaku. Najlepiej mrozić połówki makowca szczelnie owinięte folią. Spożywać w tym samym dniu po odmrożeniu.
Składniki na ok 2 makowce:
ok 500 g mąki
40 g drożdży
ok. 250 ml letniego mleka
4 żółtka
250 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
60 g masła (rozpuszczonego)
Masa makowa
ok 250 g maku
wrzące mleko
2 łyżki masła
ok 100 g cukru
4 łyżki płynnego miodu
2 białka
posiekane bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, migdały)
Masa makowa-Wykonanie
Mak płuczemy,odcedzamy i zalewamy wrzącym mlekiem.Mieszamy trzymając na małym ogniu tak długo,aż mak da się rozetrzeć w palcach.Nie gotujemy!.
Następnie masę przecedzamy przez gęste sito.Po osączeniu maku przepuścić 2 razy przez maszynkę z gęstą siatką.
W garnczku roztopimy masło, dodajemy przemielony mak,cukier,miód, bakalie i smażymy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut ciągle mieszając.
Po schłodzeniu dodajemy ubite na sztywno białko.
Ciasto drożdżowe
Do 125 ml letniego mleka wykruszyć drożdże, posypać łyżką cukru dodać tyle mąki, żeby zaczyn miał gęstość śmietany, przykryć i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gotowy zaczyn dodać do mąki.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę,dodać do mąki z rozczynem,wlać resztę mleka,cukier waniliowy,szczyptę soli.Wyrobić na gładką masę.Na końcu powoli wlewać stopione masło. Wyrabiać jeszcze ok. 5 minut, ciasto powinno być gładkie, lśniące i elastyczne..Przykryć lnianą ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.w ciepłe miejsce. powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko na stolnicy wysypanej mąką i podzielić na dwie równe części.Z każdej uformować prostokąt o rozmiarach ok. 30 X 25 cm.Posmarować białkiem i rozłożyć równomiernie masę makową.
Ciasto zwinąć ciasno w rulon,końcówki zlepić.Tak przygotowane ciasto owinąć dwukrotnie papierem do pieczenia zostawiając trochę wolnej przestrzeni (ok. 1-2 palce, nie więcej!). makowce przełożyć na blachę w sporych odstępach od siebie, podwinąć otwarte końce rulonu (lub spiąć spinaczem), odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 minut.
Piekarnik rozgrzać do 200°C Makowce piec ok. 50 – 60 minut, do złotobrązowego koloru i suchego patyczka.Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, rozciąć od góry papier i przestudzić.
Makowce można lukrować.polewać czekolada lub posypać cukrem pudrem.
A propos maku 😉 Ja na święta przygotowałam Kutię jako,że ze wschodu pochodzę 😉 Niestety rodzina męża była średnio przekonana do takich specyfików. Twój makowiec wyglądał pięknie.
pozdrawiam 🙂
Wieki nie jadłam kutii.W mojej rodzinie nie robi się jej na świętą.Znajoma mamy zawsze robiła i przynosiła nam całą miseczkę.Może w przyszłym roku zrobię,dzieciaki będą miały trochę słodkości na wigilijnym stole 🙂
A no moja babcia też taki robi 🙂 Hehe ja sernik przedwczoraj wieczorem dopiero piekłam 😛
sernik też pyszny 🙂
Nie ufam swoim możliwościom w zakresie makowca, kupiłam na święta gotowca, dopiero opanowałam serniki.
Wszystko przychodzi z czasem.Ja kiedyś tez tylko gotowce 🙂
Muszę kiedyś zrobić.
Wymaga trochę więcej pracy ale zawsze się udaje 🙂
Moja mama robi tak samo makowca. Ja osobiście nie przepadam za makiem, ale rodzina zawsze się zajada 🙂
Ja w tym roku na święta nie piekłam makowca. Zrobi się na Wielkanoc 😉
Jasne 🙂 Na Wielkanoc nawet mniej pichcenia niż na wigilie więc można poświecić trochę czasu na makowca
wygląda pysznie 🙂
Pysznie wygląda 😉 piekłam też makowca , ale zwykłego nie roladkę 😉
za takiego makowca dałabym się pokroić!
Zapraszam
kurcze, mi coś ciasta nie wychodzą 🙁
a apropo maku to mama co roku kutię robi,tzn pomagam jej 🙂
Kutię tez bym zjadła 🙂
Ja z kolei za makiem w ogóle nie przepadam, ale jak makowiec jest dobrze zrobiony i ma w sobie dużo aromatycznych dodatków, to chętnie po nieco od czasu do czasu sięgam 🙂
ładnie wygląda, makowiec to nie jest moje ulubione ciasto, kocham serniki.
Sama nie przepadam za makowcami, ale piekę, a raczej będe piekła jutro 😉 wolę serniczek 😉 na razie dzisiaj popełniłam miodownik 😉 Wesołych Swiąt kochana 😉