
Mini quiche z pieczarkami i wędzonym kurczakiem
Jeśli szukacie smacznej przekąski na karnawałowe przyjęcie to proponuję mini Quiche – małe placki, ze słonego kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalane jajeczno-śmietanową masą.
Składniki na kruche ciasto
- 1 żółtko
- 3 łyżki lodowatej wody
- szczypta soli
- 250 g maki pszennej
- 125 g masła
Nadzienie
- 300 g pieczarek
- 1 wędzone udko z kurczaka
- czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 200 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka maki pszennej
- 1 łyżka masła
- Ketchup pikantny Kotlin
- sól i pieprz
- 2 łyżki tartego sera żółtego
Kruche :
Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć folią i schować do lodówki na godzinę. Stolnicę oprószyć mąką, ciasto rozwałkować, następnie przy pomocy wałka przenieść ciasto na foremki. Odkroić nadmiar ciasta z brzegu formy. Nakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 15 minut. Upieczone ciasto wystudzić.
Farsz:
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojony czosnek oraz pieczarki . Z udka kurczaka usuwamy skórę, mięso kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię z pieczarkami. Cebulę kroimy w piórka dodajemy do pieczarek . Całość smażymy do wyprawowania wody. Śmietanę mieszamy z mąką i jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Farsz wykładamy na upieczone ciasto, zalewamy śmietaną. Na wierzchu każdego placka umieszczamy kleks z ketchupu, posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 10 minut.
#kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen
pyysznie 🙂 i do pracy można wziąć 🙂
Jak najbardziej 🙂
Super propozycja 🙂 Lubię takie przekąski. Fajne na imprezę, ale też super ot tak jako przekąska podczas oglądania TV 🙂
Jadłabym! Wyglądają super 🙂