Młoda marchewka karmelizowana

Dawno nie było tu przepisu! A dziś mam dla Was coś absolutnie pysznego. Tak prezentuje się mój ulubiony, letni dodatek do obiadu, czyli młodziutkie marchewki pokryte delikatną glazurą z miodu i octu balsamicznego.Tak przyrządzona marchewka może też być wyjątkową, samodzielną przekąską. Pomył na dodanie do dania octu balsamicznego podpatrzyłam u Gordona Ramsay’a. Ocet  przełamuje słodycz marchewek.

Składniki:

  • pęczek młodych marchewek
  • 2 łyżki masła.
  • sól, pieprz.
  • 1/2 łyżki miodu.
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.
  • 1,5 łyżki brązowego cukru.
  • ½ łyżeczki octu balsamicznego

Wykonanie:

Marchewki płuczę i odcinam od nich natkę, zostawiając kawałek zielonej części . Na patelni rozgrzewam masło, na które wrzucam marchewki. Mieszam by dokładnie pokryły się masłem. Dodaję miód i ocet i cytrynę. Duszę marchewki pod przykryciem na małym ogniu, aż zmiękną. Mieszam co jakiś czas, uważając, by się nie przypaliły a sos zgęstniał i zdążył się skarmelizować. Na końcu posypuję marchewki  solą i pieprzem. Można posypać drobno posiekaną natką pietruszki lub jak kto lubi, ziarnami sezamu .

Marchewka należy do warzyw o najwyższych właściwościach leczniczych. Przy tym jest tania i dostępna cały rok a młodą marchew wyróżnia dodatkowo wyśmienity smak i aromat dlatego korzystajmy póki jest w ogrodzie lub na straganach.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
https://kasia-testuje.pl/mloda-marchewka-karmelizowana/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

8 comments

  1. W pierwszej chwili myślałam że to papryczka chili 🙂
    Bardzo fajny przepis, a że w raki sposób nie jadłam marchewki to z chęcią spróbuję 🙂
    dziękuję Kasiu 🙂

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: