
Naleśniki meksykańskie
Uwielbiam naleśniki za ich „uniwersalność.” Można je podawać z różnymi farszami- na słodko jak i na słono, i zawsze smakują wyśmienicie. Dziś mam dla Was propozycję na wytrawne naleśniki z mielonym mięsem.
Przepis na ciasto naleśnikowe znajdziecie TU
Farsz:
- 400 g mięsa mielonego
- 2 pomidory bez skóry i pestek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól,pieprz
- starty parmezan-1 łyżka
- 1 puszka Mixu warzywnego z chili ROLNIK
- posiekana natka pietruszki lub kolendra
Wykonanie :
Smażymy naleśniki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę, dodajemy mięso i smażymy stale mieszając, aż mięso zacznie się rumienić. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz Mix warzywny z chilli Rolnik. W składzie tej mieszanki znajdziemy fasolę czerwoną, kukurydzę pomidory, cebulę i papryczkę chilli. Do farszu dodajemy starty parmezan i natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dusimy ok 3 minuty. Gotowe naleśniki faszerujemy mięsem, posypujemy natką pietruszki i podajemy z sosem czosnkowym (TU przepis) lub paprykowym.
Smacznego!!!
Jakoś myślę naleśniki – to tylko na słodko. Na wytrawnie chyba jeszcze nie jadłam… może czas przełamać stereotypy;)
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
a ja jem tylko naleśniki na słono 🙂 nie lubię dżemów, ani nutelli za to serem żółtym i pieczarkami nie pogardzę. Takie meksykańskie naleśniki zjadłabym nawet teraz 🙂
Takich naleśników jeszcze nigdy nie robiłam, ale zdecydowanie spróbuje 🙂
Właśnie takiego przepisu szukałam, ale jutro będzie obiad.
super, takie wytrawne naleśniki też są super. Choć nie ukrywam, że przygotowuje je rzadziej
Też robie podobne naleśniki a do nich robie jeszcze sos czosnkowy na bazie keczupu i majonezu 🙂 są pyszne