
Naleśniki z twarożkiem i jagodami
Jagody i truskawki -ulubione smaki lata. Co roku mam dziwne uczucie, że próbuje się nimi najeść na zapas. Piekę ciasta, lepię pierogi, smażę naleśniki, oraz robię przetwory by zatrzymać wyjątkowy smak truskawek i jagód na cały rok. Najlepsze naleśniki z jagodami jadłam w Schronisku na Szrenicy. Pysznie chrupiące, z górą śmietany i jagód. Jeśli tam będziecie to koniecznie ich spróbujcie. Zapewniam, że na jednej porcji się nie skończy.
Zapraszam na moją ulubiona wersję naleśników z jagodami
Ciasto na naleśniki
- 2 szklanki wody gazowanej
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- Olej do smażenia
Przy użyciu miksera mieszamy wszystkie składniki. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nalewamy odrobinę około 2-4 łyżki ciasta i poruszając patelnią rozlewamy dokładnie ciasto na całej powierzchni patelni. Smażymy z jednej strony około 1-2 minuty. Przerzucamy na drugą stronę i dosmażamy przez kolejną minutę.
Farsz
- 25 dkg twarożku
- śmietana -ok 2 łyżki
- cukier waniliowy – 1 łyżeczka
- cukier puder-3 łyżki
- jagody, pół litra
- śmietana kremówka 30% – 200ml
Śmietanę kremówkę ubijamy z łyżką cukru pudru. Twarożek mieszamy z pozostałym cukrem, śmietaną, i cukrem waniliowym. Gotowe naleśniki smarujemy twarożkiem i posypujemy łyżką jagód. Zawijamy. Podajemy na talerzu polane śmietaną i posypane jagodami. Smacznego
U mnie z tym najadaniem się na zapas jest podobnie 🙂 A naleśniki w takim wydaniu to niebo w gębie 🙂
Racja,dziś robiłam naleśniki z malinami.Niedługo zaczną się śliwki więc będą knedle. Ach jak ja kocham nasze, polskie owoce
Naleśniki często robię, ale sama ich nie jadam niestety, bo nie trawię laktozy i bardzo mało spożywam produktów mlecznych
A nie próbowałaś zastąpić mleka krowiego na przykład mlekiem sojowym ?
Naleśniki jedna z niewielu potraw , która jak zrobię, to wszyscy się zajadaja bez fochów .
Super przepis, aż ślinka cieknie, wypróbuję te naleśniki.
polecam 🙂