
Nutella truskawkowo-rabarbarowa i dżem truskawka-rabarbar
Sezon truskawkowy dobiega końca.W tym roku oprócz ulubionych kompotów zrobiłam parę słoiczków dżemu i pyszną Nitellę truskawkowo-rabarbarową.Do smażenia owoców używam multicookera.Nic się w nim nie przypala,nie trzeba stale stać i mieszać.Mogę śmiało powiedzieć,że konfitury ,czy dżemy „same się robią”.
Dżem truskawka-rabarbar
- 1 kg truskawek
- 1/2 kg rabarbaru
- 700 g cukru
Umyte truskawki bez szypułek umieścić w garnku.Dodać obrany i drobno pokrojony rabarbar.Zasypać cukrem i pozostawić na godzinę.Garnek wstawić na kuchenkę i gotować bez przykrycia ok 1 i 1/2 godziny.Gotowy dżem przełożyć do słoiczków i zawekować.
Nutella truskawkowo-rabarbarowa
- 1 i 1/2 kg truskawek
- 1/2 kg rabarbaru
- 500 g cukru
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
Przy przyrządzaniu Nutelli posterujemy jak wyżej.Gdy minie godzina gotowania owoców dodajemy pokruszą czekoladę i gotujemy na małym ogniu, stale mieszając jeszcze pół godziny.
Moje słoiczki są już gotowe.Jeszcze tylko druk etykiet i powędrują do spiżarni.Na samą myśl o gofrach z truskawkowo – rabarbarową Nutellą cieknie mi ślinka.

wyglądają pięknie, a zawartość słoiczków na pewno jest przepyszna
O rety ! Pyszności ! Odkąd wróciłam do pracy nie robię już żadnych przetworów z braku czasu, ale często podkradam mojej mamie 😉
świetne przetwory robisz
Ale rewelacyjny przepis!! Wow! Pysznie!!