Odrobina smaków jesieni na wiosnę
Miał być wypad w góry,niestety pogoda pokrzyżowała nam plany.Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.Przypomniałam sobie,że mam jeszcze śliwki i jagody w zamrażarce i tak powstało „jesienne ciasto”
Jest proste w wykonaniu i zawsze się udaje.
Składniki na duża blachę:
80 dag. mąki
kostka masła
40dag. cukru
6 jajek
3/4 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dowolne owoce(śliwki,jabłka ,agrest,porzeczki,truskawki)
Ucieramy masło z cukrem i całymi jajkami.Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,na koniec wlewamy mleko i jeszcze chwilę ucieramy.Wylewamy na duża blachę posypujemy owocami.Pieczemy ok 50 min w temp 185 stopni.
Prawda, że proste.
Podobno długo zachowuje świeżość.Nie miałam okazji sprawdzić bo u mnie znika w jeden dzień.
Please follow and like us:
robiłam kiedys takie z suszonej żurawiny i było boskie 🙂
Z żurawiną jeszcze nie jadłam. Na pewno wypróbuje 🙂
na pewno zrobie, uwielbiam wciaz testowac nowe wypieki:)
Nanusia widziałam,że masz niezły sprzęt do wypieków.